Sport

Батон слави прву титулу у Ф1

САО ПАОЛО - Возач екипе Брон ГП Џенсон Батон обезбиједио је титулу шампиона Формуле 1 петим мјестом на Великој награди Бразила, на којој је тријумфовао Марк Вебер у Ред Булу.


Батон је петим мјестом на стази „Интерлагос" у Сао Паулу постао 31. шампион у историји Формуле 1, а такође је и екипи Брон ГП донео титулу у конкуренцији конструктора. Вебер је до друге побједе у сезони, али и каријери, дошао у времену од 1:32:23.081 сата, испред возача БМW Заубера Роберта Кубице и сада већ бившег шампиона Луиса Хамилтона.

Британац је пред претпоследњу трку у овогодишњем шампионату Формуле 1 имао 14 бодова више од најближег пратиоца и клупског колеге Рубенса Барикела, а 16 више од возача Ред Була Себастијана Фетела, али је проласком кроз циљ испред Бразилца, и на мјесту иза Нијемца већ у Бразилу обезбиједио наслов првака. Пред последњу трку сезоне, велику награду Абу Дабија, која се вози 1. новембра, Батон има 89 бодова, недостижних 15 више од Фетела, док Барикело има 72.

У конкуренцији конструктора Брон ГП има 161 бодова, док је Ред Бул други са 135,5, а Мекларен Мерцедес трећи са 71 бодом.

Послије одличног старта са пол позиције у вођству се нашао Барикело, испред Вебера, Кимија Раиконена, Адриана Зутила, Јарна Трулија, Ника Розберга, Кубице и Себастијана Буемија. Већ послије неколико кривина дошло је до контакта између Зутила и Трулија, а потом је Италијан изгубио контролу и ударио у возача Форс Индије, који је покупио Фернанда Алонса у Реноу и то је био крај трке за њих тројицу.

И док су се Трули и Зутил свађали поред стазе, стјуарти су одлучили да испитају њихов инцидент после трке, али су га касније класификовали као тркачки. Ипак, Трули је кажњен са 10.000 долара јер није изашао из болида када су редари од њега то тражили, али и због напада на Зутила.

Већ у првом кругу Раиконен је остао без предњег спојлера при покушају претицања Вебера, док су се на стази обрнуо Хеики Ковалаинен у Мекларену, а Раиконенов клупски колега Ђанкарло Физикела је покушавајући да га изјбегне излетио са стазе. Раиконен и Ковалаинен су се упутили у бокс, а због инцидента између Трулија и Зутила, на стазу је изашао „сејфти кар".

Може се рећи да су фантастичну трку имали Вебер, Кубица и Хамилтон, који је стартовао као тек 17. послије хаотичних квалификација, али и Батон, који је био далеко агресивнији у односу на претходне трке. Такође, ту је и Фетел, који је био тек 15. на старту и за мало је остао без подијума, док су добру трку имали и Буеми и Раиконен.

Од Барикела се далеко више очекивало, поготово после старта са пол позиције, али се још једном показало да је „Интерлагос" уклета стаза за њега, али овог пута и због лошег тајминга екипе при одласцима у бокс. Солидну трку имао је и дебитант Кобајаши, који у Бразилу мијењао повријеђеног Тима Глока, али се показало да је неискусан јер је у неколико наврата улазио у путању возачима на местима где су јака кочења. Остали возачи који су успјели да заврше трку су направили неколико грешака, али ниједног тренутка, ипак, нису били ни близу освајања бодова.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 завршава се 1. новемба првом трком за Велику награду Абу Дабија на стази „Јас Марина".

Резултати трке за Велику награду Бразила:
1. Марк Вебер (Аустралија) Ред Бул 1:32:23.081
2. Роберт Кубица (Пољска) БМW Заубер + 7.626
3. Луис Хамилтон (Велика Британија) Мекларен Мерцедес + 18.944
4. Себастијан Фетел (Њемачка) Ред Бул + 19.652
5. Џенсон Батон (Велика Британија) Брон ГП + 29.005
6. Кими Раиконен (Финска) Ферари + 33.340
7. Себастијан Буеми (Швајцарска) Торо Росо + 35.991
8. Рубенс Барикело (Бразил) Брон ГП + 45.454
9. Камуи Кобајаши (Јапан) Тојота + 1:03.321
10. Ђанкарло Физикела (Италија) Ферари + 1:10.665
11. Витантонио Лиуци (Италија) Форс Индија + 1:11.388
12. Хеики Ковалаинен (Финска) Мекларен Мерцедес + један круг
13. Роман Грожан (Француска) Рено + један круг
14. Хаиме Алгерсуари (Шпанија) Торо Росо + један круг
одустали:
Казуки Накађима (Јапан) Вилијамс
Нико Розберг (Њемачка) Вилијамс
Ник Хајдфелд (Њемачка) БМW Заубер
Адриан Зутил (Њемачка) Форс Индија
Јарно Трули (Италија) Тојота
Фернандо Алонсо (Шпанија) Рено

Генерални пласман возача:
1. Џенсон Батон 89
2. Себастијан Фетел 74
3. Рубенс Барикело 72
4. Марк Вебер 61,5
5. Луис Хамилтон 49
6. Кими Раиконен 48

Генерални пласман конструктора:
1. Брон ГП 161
2. Ред Бул 135,5
3. Мекларен Мерцедес 71
4. Ферари 70
5. Тојота 54,5
6. Вилијамс 34,5

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog