Kultura

Први Канабис-кафе у Америци

ПОРТЛАНД - У Портланду, у савезној држави Орегон, овог викенда је отворен први амерички кафић у коме ће бити дозвољено пушење марихуане - "Канабис кафе".


Агенције отварање "вутра-кафеа" оцјењују као пробу спремности администрације предсједника Барака Обаме да "олабави" правила о употреби марихуане у медицинске сврхе.

"Канабис кафе" ће сертификованим корисницима марихуане у здравствене сврхе дозволити коришћење те дроге, под условом да нису "на оку јавности", упркос забрани конзумирања марихуане на савезном нивоу.

"Овај клуб је симбол личне слободе за наше чланове", изјавила је Мадлен Мартинес, регионални директор за Орегон групе НОРМЛ, која се залаже за легализацију канабиса.

Она је објаснила да циљ клуба није само "сервирање хране и маруихуане", већ да се планира и организовање предавања и семинара, "како би се људима помогло да стекну знања о узгоју и могућностима коришћења канабиса и у друге сврхе".

Кафе је технички приватни клуб, али ће бити отворен за све чланове НОРМЛ и власнике званичне картице која потврђује да користе марихуану у медицинске сврхе.

Чланарина је 25 долара мјесечно, а марихуана се не купује, већ се добија од "бармена". Клуб ради од десет сати ујутру до десет увече, служи храну, али нема дозволу за точење пића.

У Орегону има око 21.000 пацијената регистрованих за коришћење марихуане у медицинске сврхе - од лечења Алћајмерове болести, поријеко дијабетеса и мултипле склерозе, до Туретовог синдрома.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog