Sport

Пале желе омладинске олимпијске игре

ПАЛЕ - Општина Пале и Град Сарајево заједнички ће се кандидовати за организацију Зимских олимпијских игара младих (ЕYОФ), које би требало да буду одржане 2015. године, а за то су начелну сагласност већ дали начелник Пала, Слободан Савић, и градоначелник Сарајева, Алија Бехмен, што још требају да потврде и надлежни парламенти.


Ово је у изјави за потврдио замјеник начелника општине Пале, Ненад Вуковић, оцијенивши да је организација Олимпијаде младих фантастична прилика за ово подручје да се на велика врата врати на својеврсну свјетску мапу највећих зимских спортских центара.

- Једини противкандидат је градић Монтафон, као заједнички приједлог Аустрије и Лихтенштајна, а до коначне одлуке, у чијем доношењу учествују представници педесетак земаља, остало је нешто мање од годину дана. Наша сазнања упућују на то да у овој трци предњачимо у сегменту спортске инфраструктуре.

Свакако највећа предност, бар цијенимо да је тако, јесте чињеница да имамо огромно и позитивно искуство у организацији великих такмичења, прије свих ЗОИ '84 за које се и данас тврди да су биле једне од најбоље организованих игара у историји - рекао је Вуковић, проналазећи упориште за оптимизам и у чињеници да ће нордијски центар на Двориштима надомак Јахорине у наредне двије године бити мјесто одржавања прво Балканског, а потом и Свјетског војног првенства у биатлону.

Као важну чињеницу у контексту кандидатуре Пала истиче и велика инвестициона улагања на олимпијској Јахорини, као и бројне друге аргументе, од којих би неки могли имати и пресудну улогу приликом коначног одлучивања о томе гдје ће се одржати "ЕYОФ 2015.", те да ли ће се олимпијски дух вратити на познату адресу.

- Важно је истаћи да је ријеч о играма за младе, узраста од 14 до 19 година, због чега цијелу причу треба посматрати и у контексту критеријума који подразумијева да предност имају средине у којима живи веома много младих.

Подсјећања ради, у Палама се школује шест хиљада студената, ту су и по двије хиљаде средњошколаца и основаца, те и по том основу можемо бити оптимисти - закључује Вуковић.

Ненад Вуковић каже да Пале већ имају и рјешење за формирање такозваног олимпијског села, што је такође стартна предност за добијање организације игара.

- Већ имамо сагласност Удружења хотелијера да уступе своје капацитете за смјештај спортиста, што је важна чињеница ка остварењу циља - цијени Вуковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog