1

Sport

Крај ноћи у којој се писала фудбалска хистерија

Вечерас смо добили пет учесника Свјетског првенства у фудбалу, које се игра у Јужнафричкој републици. Португалци су, баш као и у Лисабону, побиједили Босну и Херцеговину са 1:0, чиме су покопали наде домаћина, у чијим редовима је фудбалска грозница превазилазила оквире доброг укуса.

Стријелац јединог гола на препуном 'Билином пољу' био је Раул Мирелеш у 56. минуту утакмице. БиХ је током цијелог меча константно нападала, а Португал је искористио једну од неколико шанси и једну од грешака одбране БиХ. Домаћи тим меч је завршио са десет играча због искључења Сејада Салиховића.

Грчка је истим резултатом побиједила Украјину у гостима, после 0:0 у Атини. Најнезанимљивији дуел, који су обиљежиле одбране и минималан број шанси одлучио је Салпигидис голом у 32. минута. Занимљиво, Украјинцима је ово био четврти неуспјели плеј-оф за пласман на Свјетско првенство. Био је ово тужан опроштај великана украјинског и европског фудбала, 33-годишњег Андреја Шевченка, који сасвим сигурно неће више бити у прилици да поново игра на Мундијалу.

Словенија је са 1:0 победила Русију и на 'гол у гостима' прошла на СП. Утакмица је обиловала узбуђењима, а Словенце је на Мундијал одвео Златко Дедич. На асистенцију Валтера Бирсе у 44. минуту, Дедич се много боље снашао у шеснаестерцу Руса, где су неодлучна била два дефанзивца гостујуће екипе.Русима није помогло ни присуство предсједника Димитрија Медведева, који је само за ту прилику дошао у Марибор. 

Француска је послије продужетка елиминисала Ирску. У регуларном дијелу Роби Кин је постигао гол за Ирце, чиме су анулирали предност Француза из првог меча.

Француску је на Мондијал одвео дефанзивац Галас, голом крајем првог продужетка, уз велике протесте Ираца због играња руком Тијерија Анрија.Французима ће то бити 14 наступ на Мондијалу, а последњи пут су изостали 94. године, након чега су освојили СП на свом терену. У Јужној Африци браниће сребрену медаљу.

У афричком дијелу, Алжир је у 'мајсторици' савладао Египат са 1:0. Египћани су у прошлом мечу стигли до побједе од 2:0 у петом минуту надокнаде, што их је довело до потпуно изједначеног скора са Алжиром, и мајсторице на неутралном терену у Судану.

Одлучујући гол за Алжир постигао је штопер Антар Јахија у 40. минуту, после дубинске лопте сјајним ударцем под пречку, чиме је одвео своју земљу на Свјетско првенство први пут од 1986. године.

Учесници Мондијала

Списак учесника: Алжир, Камерун, Гана, Обала Слоноваче, Нигерија, Аустралија, Јапан, Сјеверна и Јужна Кореја, Хондурас, Мексико. САД, Нови Зеланд, Аргентина, Бразил, Чиле, Парагвај, Швајцарска, Србија, Енглеска, Грчка, Португал, Француска, Шпанија, Холандија, Данска, Словенија, Њемачка, Италија, Словачка и домаћин Јужна Африка.

Последњи учесник Мондијала ће бити познат након дуела Уругвај- Костарика, у коме Уругвај има предност од 1:0 у гостима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog