Sport

Хуан Антонио Самаран био сарадник КГБ?

ЛОНДОН - Бивши предсједник Међународног олипмијског комитета Хуан Антонио Самаран блиско је сарађивао са совјетском обавјештајном службом КГБ, објављено је у књизи "КГБ игра шах".


Аутори књиге руско-амерички историчар Јуриј Фелштински, бивши потпуковник КГБ, Владимир Попов, и два шаховска велемајстора, Виктор Корчној и Борис Гулко, чак тврде да Самаран може да захвали шпијунској мрежи на свом избору на руководеће мјесто у МОК због свог утицаја на представнике бившег СССР који су се налазили у том тијелу.

Самаран (89) је још почасни предсједник МОК, а познат је по својој десничарској опредијељености. Он је био присталица диктатора Франиска Франка и бивши министар за спорт током владавине његовог режима.

Почасни предсједник МОК послат је у Москву 1977. године као амбасадор у СССР и Монголији. У то вријеме био је потпредједник МОК и шеф олимпијског протокола.

СССР је својевремено забрањивао слање предмета од културне и историјске вриједности изван земље и КГБ је блиско надгледао сва кретања антиквитета.

Према наводима у књизи, Самарану су агенти пришли након што је у Шпанију дискретно слао антиквитете, накит и умјетничка дјела које је посједовао.

"КГБ није предузео званични поступак већ је Самарана обрадио да буде контакт", наводи се у књизи, преноси британски дневник "Дејли телеграф".

У књизи се наводи да је Самаранова веза са КГБ био Попов, коаутор књиге.

Попов, који сада живи у Канади, тврди да је помогао Самарану да дође на чело МОК-а, а да је заузврат био "совјетски спортски генерал" - што је било његово тајно име.

Портпарол МОК Марк Адамс негирао је тврдње изнесене у књизи, описујући их као "чисте спекулације".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog