Sport

Meси добио ''Златну лопту''

ПАРИЗ - Нападач Барселоне и репрезентативац Аргентине Лионел Меси добитник је признања „Златна лопта" за 2009, објављено је на вебсајту француског спортског часописа „Франс фудбал".


Ово престижно признање, које традиционално додјељује „Франс фудбал", раније је било познато под именом „Европски фудбалер године", а добија се на основу гласања у коме учествују спортски новинари из цијелог свијета.

Аргентинац Лионел Меси, који је са шпанском Барселоном прошле сезоне освојио сва три трофеја, Лигу шампиона, титулу првака Шпаније и Куп краља, био је главни фаворит за освајање признања „Франс фудбала".

Француски фудбалски магазин у недјељу је објавио скраћену листу од десет кандидата, који су остали у конкуренцији за освајање престижне награде, а осим Месија и прошлогодишњег лауреата, првотимца мадридског Реала Кристијана Роналда, на њој су се налазила још петорица играча који су током ове године играли или још играју у Примери.

Поред Самјуела Етоа, који је љетос напустио Барселону, „Златној лопти" надали су се још и Златан Ибрахимовић, Андрес Инијеста, Кака и Ћави.

Преостала три кандидата за Златну лопту, бранили су част Премијер лиге - Дидије Дрогба, Стивен Џерард и Вејн Руни.

Међу десет кандидата за најбољег није било Француза, Нијемаца, ни Италијана.

Немања Видић подијелио је 16. мјесто са Луисом Фабијаном из Севиље и голманом Реала Икером Касиљасом.

Награда се додјељује од 1956. и тада је била намијењена најбољем европском играчу, а тек од 1995. у конкуренцију су укључени и фудбалери са других континената који играју у Европи, а у избору за фудбалера године учествује 96 новинара са свих меридијана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog