Sport

Планинари из Српске освојили Елбрус

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Трочлана планинарска експедиција из Републике Српске /РС/ освојила је највећи врх Европе - Елбрус /5642 метара надморске висине/ на Кавказу на југу Русије у зимским условима.


"Застава РС се завијорила на највишем врху Европе и Русије 7. децембра у 16.50 часова при температури од минус 40 степени Целзијусових и пред сами сумрак. Невријеме које је захватило експедицију на висини од 5200 метара надмосрске висне отежало је приступ врху, али и поред бројних тешкоћа и здравствених тегоба, наши планинари су истрајали кроз веома драматичан осмочасовни успон", наводи се у данас пристиглом обавјештењу вође експедиције Младена Лукића.

Лукић је навео да су на врху затекли само двије руске експедиције са по троје планинара.

Експедицију РС чине Весна Љубичић-Дошић (35) прва жена из РС на врху Африке 2008. године, чланица Планинарског друштва "Ацер" Власеница и чланови Планинарског друштва "Јаворина" из Пала Вук Соковић (27), први планинар из Републике Српске на врху Мек Кинли 6 194 метара, најхладнијем врху свијета 2009. године и Младен Лукић (31), вођа експедиција Републике Српске на највише врхове Јужне и Сјеверне Америке и Африке.

Чланови експедиција, чије је званични назив "Српска на врху Европе 2009" тренутно се опорављају у Терсколу, планинском мјесту у подножју Кавказа, а повратак је планиран након тродневног обиласка Москве у периоду од 12. до 15. децембра.

"Изабрали смо зимски период, јер знамо да су тада услови на Кавказу изузетно тешки и да ће нам такав амбијент помоћи да се што боље припремимо за успон на Монт Еверест, највиши врх свијета висок 8 848 метара, у првој самосталној експедицији са простора Републике Српске и БиХ, која је планирана у 2011. години", рекао пред полазак вођа експедиције на Елбрус Младен Лукић.

Организатор експедиције је Планинарско друштво "Јаворина" са Пала и из Источног Сарајева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog