Kultura

Медени месец одушевио Французе

ПАРИЗ – Филм Горана Паскаљевића „Медени месец”, који је прошле недеље премијерно приказан у Паризу, а од јуче се налази на редовном биоскопском репертоару, већ је добио веома похвалне оцјене француске штампе.


Најугледнији француски лист „Монд” истиче да „филигранска режија и сјајна игра глумаца чине додатни квалитет ове интимне епопеје коју Паскаљевић, и поред критичког приступа теми, боји племенитошћу и помирењем”.

У великом тексту о филму, „Иманите” у поднаслову „Медени месец” доживљава као „велики филм испуњен емоцијама”. „Фигаро” му даје три од четири могуће звездице и наглашава: „На тамном социјалном тону Паскаљевић прати ову интимну причу са великом осјећајношћу”.

У утицајном филмском недељнику „Телерама”, између осталог, пише да је Паскаљевић створио срчан филм обојен хумором са снажним ликовима. „Аутор ’Бурета барута’ се уздиже изнад сурових ситуација својом непоколебљивом вjером у Човјека”, пише тај лист.

Најпознатији француски хумористички лист „Оковани патак” сматра да је Паскаљевић написао лукав сценарио, суров и поетичан као све балканске приче.

„Моментално га треба приказати Ерику Бесону (француски министар за питања емиграције), прије него што направи коначне спискове за протјеривање странаца из земље”, констатује тај лист.

У опширној критици „Либерасион” наводи да се у паралелним причама управо крије снага трагичног и провокативног Паскаљевићевог филма.

Премијери Паскаљевићевог филма, који на прилично горак начин описује живот у Албанији и Србији и покушај два млада брачна пара из обе земље да, у потрази за бољим животом, оду у земље ЕУ, у дворани биоскопа Бобур присуствовале су многобројне званице.

Поред амбасадора Србије у Француској Душана Батаковића, био је и амбасадор Албаније Иљет Аљицка, глумац Предраг Мики Манојловић, сликари који живе и раде у Француској Владимир Величковић и Љуба Поповић, представници Министарства културе Француске и друге јавне личности.

Послије пројекције филма, која је поздрављена великим аплаузом, Паскаљевић и млади албански глумац Јозеф Широка одговарали су на питања публике.

Паскаљевић је најавио да ће „Медени месец” 12. јануара бити приказан на специјалној пројекцији у Никозији на Кипру, на линији раздвајања Турака и Грка.

На такозваној „ничијој земљи”, уз присуство званица са обе стране, српски редитељ ће послије пројекције разговарати са публиком. Недељу дана касније, Паскаљевићев филм ће отворити међународни филмски фестивал Алпе-Адрија у Трсту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog