Sport

Југославија из Истамбула репрезентација деценије

БЕОГРАД - Веб-сајт специјализован за кошарку ballineurope.com прогласио је репрезентацију Југославије из периода 2001-2002 за најбољи национални тим деценије.


Тадашња држава је за двије године освојила златне медаље на Европском првенству у Турској и Свјетском првенству у Индијанаполису, побиједивши Шпанију, Турску, САД, Аргентину… Друго мјесто заузела је генерација Шпаније из 2008-09, а треће репрезентација Грчке 2005-06. Осма позиција припала је репрезентацији Србије из 2009. године, која је љетос освојила сребро на ЕП у Пољској.

Југославија је једноставно доминирала на ЕП у Истанбулу, пошто је без пораза освојила златну медаљу. Једино је домаћин Турска поражена са мање од десет поена разлике у финалу (78:69), а још су пред ‘плавима’ падали Хрватска, Њемачка, Естонија, Летонија и Шпанија.

Тим Југославије из Истанбула: Предраг Стојаковић, Дејан Бодирога, Марко Јарић, Дејан Томашевић, Драган Тарлаћ, Милан Гуровић, Предраг Дробњак, Игор Ракочевић, Саша Обрадовић, Владо Шћепановић, Дејан Милојевић, Веселин Петровић; тренер Светислав Пешић.

Југославија наредне године у Индијанаполису на СП није била супериорна (порази од Шпаније и Порторика), али је у великом стилу стигла до злата, пошто је у четвртфиналу савладала САД, у полуфиналу Нови Зеланд и у финалу Аргентину послије продужетка.

Тим Југославије из Индијанаполиса: Владе Дивац, Дејан Бодирога, Предраг Стојаковић, Марко Јарић, Владимир Радмановић (Александар Смиљанић), Милан Гуровић, Милош Вујанић, Дејан Томашевић, Предраг Дробњак, Игор Ракочевић, Дејан Котуровић, Жарко Чабаркапа; тренер Светислав Пешић.

У четвртфиналу Југославија је добила САД 81:77, послије легендарних тројки Милана Гуровића и невјероватне смирености Марка Јарића у завршници:

У финалу је бриљантну партију пружио Дејан Бодирога, а Југославија је побиједила Аргентину 84:77 послије продужетка.

Србија се као самостална држава нашла на листи на осмом мјесту захваљујући сребрној медаљи на Европском првенству у Пољској. У аналима ће остати забиљежена невјероватна побједа у полуфиналу над Словенијом послије продужетка (96:92):

У финалу је Србија изгубила од Шпаније 85:63, али то није нарушило феноменалан утисак из Пољске.

Тим Србије из Пољске: Милош Теодосић, Мирослав Радуљица, Урош Трипковић, Бојан Поповић, Иван Паунић, Немања Бјелица, Миленко Тепић, Ненад Крстић, Милан Мачван, Стефан Марковић, Новица Величковић, Коста Перовић; тренер Душан Ивковић.

 

Најбољи репрезентативни тимови деценије:

1. Југославија (2001-02)

2. Шпанија (2008-09)

3. Грчка (2005-06)

4. Шпанија (2006-07)

5. Литванија (2003)

6. Русија (2007)

7. Турска (2001)

8. Србија (2009)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog