Sport

Турбо Партизан за 30 разлике и пролаз

БЕОГРАД - Кошаркаши Партизана обезбиједили су пласман у Топ 16 фазу Евролиге пошто су у деветом колу у Пиониру побједили Лијетувос Ритас са 97:67.


Партизан је пред овај меч у даљи ток такмичења водила само победа већа од 22 поена разлике, и ’црно-бели’ су феноменалном игром у последњих десет минута успјели да дођу до жељеног циља. Ипак, мала сенка на још један велики подвиг ’црно-белих’ је повреда најбољег играча Партизана Алексе Марића који је током друге дионице искренуо кољено и није се више враћао на паркет.

Екипу Душка Вујошевића је до велике побједе предводио Александар Рашић који је убацио 26 поена (6-8 за три). Сјајне партије пружили су и Лоренс Робертс са 16 поена, седам скокова и по три украдене лопте и асистенције и Славко Вранеш који је сем 13 поена имао и девет скокова. Душан Кецман постигао је 12, а Бо Мекејлеб 10 поена. Са друге стране, Бојан Поповић је убацио 17 поена.

Оба тима веома ефикасно су отворила меч. Гости из Литвање погодили су веома рано двије тројке, а на другој страни били су ефикасни Партизанови Американци Мекејлеб и Робертс који су постигли првих девет поена шампиона Србије.

До краја прве дионице Партизан је могао и да повећа предност, али је Јомантас тројком у последњој секунди вратио свој тим у једноцифрени дефицит (26:18).

Оно што су пропустили у финишу прве, кошаркаши Партизана надокнадили су на старту другог периода када су са пет везаних пеона дошли до плус 13 (31:18). Ипак, тада Весели несмотрено прави намјерну личну грешку и тако поново враћа Литванце у меч (31:23 након пет везаних поена Бјелице).

Већ у наредном нападу велики пех задесио је домаћи састав пошто је најбољи играч Партизана и Евролиге Алекса Марић повриједио кољено у дуелу са Милком Бјелицом и није се више враћао на терен. Након тога сви у хали остали су затечени, а Лијетувос је то искористио и примакао се на минус шест (34:28).

Ипак, у наставку првог дијела одговорност су преузели Кецман, Вранеш и Робертс, и Партизан је после 20 минута имао сасвим солидних 11 поена предности (50:39).

Друго полувријеме почело је веома агресивном игром, па су оба тима већ послије два минута направила по четири фаула. Лијетувос је поенима Боровњака примакао на осам поена заостатка, али је онда Партизан постигао пет везаних поена (тројка Рашића) и поново је дошао до највећих 13 разлике (56:43).

У преосталом дијелу трећег квартала предност Партизана кретала се између 13 и осам поена, па је пред поседњих десет минута српски шампион водио са 72:61 након тројке Петра Божића у последњој секунди.

Одлучујући период тим Душка Вујошевића одиграо је феноменално и оно што је дјеловало као немогућа мисија постало је реалност. Лијетувос је у последњих десет минута постигао само шест поена, а Партизан је до великог подвига погурао Александар Рашић. ’Црно-бели’ су управо његовом тројком три минута прије краја дошли до магичних плус 23 (86:63), и након тога није било повратка за госте.

У наредном колу Партизан гостује Олимпијакосу у Пиреју, али тај меч неће имати превелики резултатски значај за српског шампиона.

 

Партизан - Лијетувос Ритас 97:67 (26:18, 24:21, 22:22, 25:6)

Партизан: Робертс 16, Мекалеб 10, Кецман 12, Милошевић 2, Рашић 26, Лесић, Митровић, Божић 3, Марић 4, Весели 7, Дјекић 4, Вранеш 13.

Лијетувос Ритас: Поповић 17, Бабраускас 2, Гиневичијус, Боровњак 2, Бјелица 10, Гецевичијус 11, Завацкас 10, Бутерлевичијус, Јомантас 11, Синика, Бејнс 4.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog