Kultura

Све спремно за ''Кустендорф''

БЕОГРАД - Културна оаза прослављеног редитеља Емира Кустурице, на мокрогорском брду Мећавник, од сриједе, 13. јануара, биће центар великог филмског свијета, а већ сутра стиже специјални гост трећег Међународног фестивала "Кустендорф" - глумац Џони Деп.


Деп би сутра хеликоптером требало да слети у Дрвенград, а ако вријеме буде лоше стићи ће џипом.

Први пут у животу Деп ће бити у прилици да са својим домаћином Кустурицом дочека српску Нову годину испред цркве Светог Саве, на раскршћу улица Иве Андрића и Џоа Страмера у Дрвенграду.

Кустурица каже да ће на овогодишњем "Кустендорфу" бити изневјерена досадашња традицију сахрањивања лоших холивудских филмова на отварању фестивала.

"Сада `увозимо` живот, искључиво најбоље из Америке. Открићемо Депову статуу у природној величини, то је много боље од Клинтонове бисте у нашој Приштини. Тог предсједника морали су да увеличају шест пута да би добили неки ефекат", рекао је Кустурица.

Кустурица наводи да Деп није имао никаквих посебних захтјева, јер долази код њега, у његову кућу.

Депова статуа, рад вајара хиперреалисте Божидара Николића, израђена је од кевлара, комбинованог са модерним материјалима, па ће Деп заувијек остати у Дрвенграду, наслоњен шеретски на бандеру, испред дрвенградске посластичарнице.

Програм "Ретроспектива великана", посвећен Џонију Депу, почеће у четвртак, 14. јануара, приказивањем Кустуричиног филма из 1993. године "Аризона дрим", а до 19. јануара и спуштања завјесе у биоскопу "Проклета авлија", публика ће видјети Депове филмове "Едвард маказоруки" и "Дони Браско".

Прије откривања статуе, Депу ће бити уручена специјална "Награда за будуће филмове", а церемонија отварања фестивала почеће приказивањем филмова браће Лимијер, али дигитализованих и "обојених", што ће бити свјетска премијера на овај начин обрађених остварења.

Свечано отварање "феште" и откривање бисте заказано је за сриједу, 13. јануара, у 15.00 часова, а током фестивала биће приказано 28 филмских остварења из 18 земаља.

Коме ће припасти златно, сребрно и бронзано јаје, одлучиваће жири предвођен редитељком и стрип-ауторком Марђан Сатрапи, а помагаће јој продуценти Сара Драјвер и Џонатан Вајсгал.

Програм "Савремене тенденције" почеће приказивањем филма "Афера збогом" Кристијана Кариона, прошлогодишњег остварења у коме Кустурица игра руског шпијуна.

Младим ствараоцима своја знања, осим Кариона, пренијеће наредних дана и Фатих Акин, Елаја Сулеиман, Павел Лунгин, Азгхар Фархади, Раја Армари и Сара Драјвер.

Музички програм отвара аустријски секстет "Глобал крајнер", а наредних дана на Мећавнику ће свирати "Ањур" (Турска), "Фискултура трупа" (Француска), Владимир Маричић квартет (Србија), "Рубљ" (Русија), "Тонино каротоне" (Шпанија), Кустуричин "Но смокинг оркестра", а биће приређен и ватромет, појачан трубама побједника Гуче Дејана Петровића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog