Kultura

Почео ''Кустендорф''

Спектакуларним ватрометом, звуцима труба оркестра Дејана Петровића и отварањем бисте Џонија Депа у центру Дрвенграда, почео је Трећи међународни филмски и музички фестивал ''Кустендорф'' чије је прво вече протекло у знаку ове популарне глумачке звијезде.


Пред отварање фестивала, Деп се расположено сликао са обожаваоцима који су окупирали Дрвенград, а затим чак десет минута потписивао аутограме.

''Кустендорф'' фестивал почео је колажом инсерата из филмова Џонија Депа, чију пројекцију је пратило уживо извођење музике вокалне групе „Врело” и ''Но смокинг оркестра''.

'' Тек када сам погледао инсерте, постао сам свестан да сам снимио толико различитих филмова и оживео толико необичних ликова'',  духовито се нашалио Деп којем је редитељ Кустурица уручио специјално признање „Награду за будуће филмове” у облику стабла дрвета.

''Џони Деп је умјетник који је сачувао своју особеност свих ових година успјешне каријере. Постали смо браћа када смо снимали „Аризону дрим” и када сам мијењао начин свог филмског изражавања. Тада сам доживио депресију желећи да прекинем снимање и вратим се кући. Некада у животу нема начина него да се вара, па је Џони Деп пристао да одглуми да је болестан на пет дана и помогао ми да наставим даље'', признао је Кустурица, чији је фестивал прогласио отвореним министар културе Небојша Брадић.

''Некада забит, Мокра гора постала је центар алтернативног погледа на филмску умјетност. Свеж вјетар са ових планина удахнуће дух у индустрију која пријети да загуши здрав разум и основна људска осјећања. ''Кустендорф'' фестивал није фикција или хир једног прослављеног аутора, већ нешто што је свима нама потребно'', закључио је Брадић, који на Дрвенграду борави уз савјетника, редитеља Горана Марковића и помоћника Зорана Хамовића.

Прво фестивалско вече настављено је пројекцијом до сада неприказиваних филмова браће Лимијер у дигиталној и 3Д технологији уз духовите и врло едукативне коментаре Тјерија Фремоа, директора Канског фестивала.

Уз Фремоа, отварању фестивала присуствовали су редитељи Марјан Сатрапи, Фатих Акин и Раџа Амари, продуценти Пјер Еделман и Винсент Маравал, глумци Горица Поповић и Зоран Цвијановић, Оља и Матија Бећковић...

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog