Kultura

''Ђавоља варош'' на фестивалу у Палм Спрингсу

На престижном филмском фестивалу у Палм Спрингсу, који је у току, филм редитеља Владимира Паскаљевића "Ђавоља варош" биће приказан 16. и 17. јануара и то у званичној селекцији, најавио је продуцент филма Милан Томић.


Иако ће то бити америчка премијера Паскаљевићевог првог играног остварења он није непознат тамошњим познаваоцима филма.

Угледни амерички недељник намењен филму, позоришту, телевизији, музици ,,Варајети" још крајем јула прошле године оцијенио је српски филм ,,Ђавоља варош" као снажан деби редитеља и сценаристе Владимира Паскаљевића, уз увјерење да ће наићи на добар одјек.

Означивши филм као стилизовану црну комедију о животу у савременом Београду који ,,сатирише моралну биједу која се наднијела над Србијом", ,,Варајети" је тада оцијенио да Паскаљевићев прецизно конструисани сценарио разиграно повезује драмске улоге на неочекиване начине.

,,Направљен за једва 426.000 долара (250.000 евра), овај дивни филм дугује свој исполирани изглед и професионалцима који су сарађивали са редитељем", констатовао је тада филмски критичар тог часописа.

Филмски фестивал у Палм Спрингсу, који се одржава већ двије деценије и ове године је, по традицији, окупио велики број холивудских звијезда. Тако је улога домаћина на свечаном отварању, 5. јануара, била поверена глумцима Мишел Фајфер, Шону Пену и Клинту Иствуду.

Званични, такмичарски део фестивала, у којем ће се за награду борити и српски филм Ђавоља варош", почео је 7. јануара остварењем британског редитеља Мајкла Хофмана ,,Посљедња станица" о последњој години живота чувеног руског писца Лава Толстоја, са Хелен Мирен и Кристофером Пламером у главним улогама.

Филм Ђавоља варош" који је почетком јула имао запажену свјетску премијеру на фестивалу у Краловим Варима, почетком новембра је на фестивалу у Артини добио награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм коју додјељују филмски критичари.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog