Kultura

Аватар и Хурт локер главни кандидати за Оскара

БЕВЕРЛИ ХИЛС - Научнофантастична авантура "Аватар" и драма о рату у Ираку "Хурт локер" су највећи кандидати за награде Оскар, пошто је сваки филм добио по девет номинација, објавила је данас америчка филмска академија.


"Аватар", режисера Џејмса Камерона, најскупље филмско остварење свих времена, номинован је за најбољи филм и најбољу режију.

Нискобуџетни "Хурт локер" зарадио је девет номинација, укључујући најбољег глумца и најбољи сценарио. Филм је режирала Камеронова бивша супруга Кетрин Бигелоу.

Номинације су објављене на церемонији на Беверли Хилсу, у присуству холивудске звијезде Ен Хатавеј.

Међу осталим кандидатима за најбољи филм су "Проклетници" Квентина Тарантина, научнофантастични филм "Дистрикт 9" јужноафричког режисера Нила Бломкампа и анимирани филм "Ап", студија Пиксар.

За најбољи филм номиновани су и британска драма "Једно искуство", драма о рецесији "Горе у ваздуху", "Озбиљан човјек" браће Џоела и Итана Коен и филм Сандре Булок "Слијепа страна".

За Оскара за најбољу мушку улогу номиновани су Џеф Бриџис за филм "Лудо срце", Џорџ Клуни за "Горе у ваздуху", Колин Фирт за наступ у филму "Самац", Морган Фримен за "Инвиктуса" и Џереми Ренер за "Хурт локера".

За најбољу женску улогу номиноване су Сандра Булок и ветеранка Мерил Стрип, којој је ово рекордна шеснаеста номинација, за наступ у филму "Џули и Џулија". Остале номиноване су Британка Хелен Мирен за "Посљедњу станицу", Геби Сидибе за "Прешес" и Кери Малиган за "Једно искуство"

Према очекивањима, Кристофер Волц номинован је за најбољу мушку споредну улогу, за филм "Проклетници". Мет Дејмон номинован је за споредну улогу у "Инвиктусу", Вуди Харелсон за "Месинџера", Кристофер Пламер за "Посљедњу станицу", а Стенли Тучи за "Лавли боунс".

У трци за најбољи филм са неенглеског говорног подручја су њемачки "Бијела трака", француски "Пророк", израелски "Ајами", перуански "Млијеко туге" и аргентински "Тајна у њиховим очима".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog