Kultura

Феђа Исовић: Можда одустанем од серије

САРАЈЕВО - Сарајевски писац и сценариста Феђа Исовић најавио је могућност одустајања од хумористичке серије "Луд, збуњен, нормалан" због протеста исламских вјерника у БиХ који шале на рачун муслимана упоређују са геноцидом над Бошњацима.


"На овај начин се профанише ријеч геноцид и њено значење, те на неки начин умањује трагедија Сребренице поредећи је са обичном хумористичком серијом", рекао је Исовић.

Ова серија емитује се већ четврту сезону и по многим је параметрима најгледанија серија у БиХ, а приказује се у и Србији и Хрватској. Након емитовања епизоде у којој се свињско месо шаљиво покушава приказати као пуреће оштро су реаговали ријасет Исламске заједнице и удружење "Мајке Сребренице".

"Није нимало пријатан осјећај када живите у Сарајеву, а нападају вас Ријасет и Мајке Сребренице, а по интернет форумима вам упућују физичке пријетње. Ако не буде снимања четврте сезоне онда ће ови напади свакако бити један од разлога зашто је до тога дошло", рекао је Исовић и додао да његово атеистичко увјерење "није нека олакшавајућа околност за живот у овој средини".

Он каже да је ислам који он познаје и који су практиковали његови преци одише са пуно више толеранције од сада показаног у Сарајеву.

"Ако је приказивање крмета на телевизији само по себи проблем, онда имамо пуно већи проблем него ли је то ова епизода. Морамо онда избацити слике те домаће животиње из школских уџбеника, из кулинарских шоу програма, из програма наставе на Ветеринарском факултету, из полица прехрамбрених тржних центара и, прије свега, из дворишта наших комшија који су се усудили да у нашем окружењу држе ту увредљиву и надасве опасну животињу", поручује Исовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog