Kultura

Реаговање: ''Сопот'' је још добро и прошао

Поводом саопштења бањолучког састава ''Сопот''  у вези са начином гласања и бројања гласова за регионалну музичку награду ''Индекси'', у којем чланови ''Сопота'' тврде и образлажу да су покрадени, Фронтал.РС је затражио званичан коментар од  организатора  oвог догађаја.


Одговор је стигао од господина Јосипа Дујмовића, новинара и публицисте, који је утемељио годишњу ''БХ музичку награду Даворин'', која је 2006. године постала регионална награда за најбоља музичка остварења у БиХ, Хрватској и Србији, а од 2008. године носи назив ''Идекси''.

Одговор преносимо у цјелости:

''Индекси'' нису награда публике, тако да гласање на порталу јесте нека врста "игре", чија је сврха популаризација награде, али још више рокенрола, односно музике уопште.

Било би другачије када бисмо сви ми на овим просторима имали већу културу јавног гласања. Али, чим га отворите (а није у питању само ова награда, тако је са свим интернет гласањима код нас), одмах се појаве "паметне главе" које разбијају систем па добијете, рецимо, ситуацију у којој ''Забрањено пушење''  за један одличан албум (при томе - познат у цијелој регији) има око 170 гласова, а ''Џуи сабатеј''(Јewy sabatay-колико је људи за њих чуло?!) имају више од 500 гласова. И тако даље.

''Сопот'' је још добро и "прошао" до сада, јер има неизмјерно више гласова од Јосипе Лисац, ''Психомодо попа'', ''Урбан&''4 или ''Атеист репа''. Ја лично изузетно цијеним рад ''Сопота'', имам њихове снимке и радо их слушам, али да ли је иста ситуација са већином публике?

Дакле, гласање на интернету у "играрију" претварају поједини гласачи а не ми, а да бисмо сваких 24 сата то гледали и исправљали - требали би само то радити и ништа више.

Због тога мислим да се СОПОТ због овога не треба превише узбуђивати. Глави гласачи у награди ''ИНДЕКСИ'' су стручњаци, дакле - музички новинари и уредници, продуценти и дискографи из региона. Они знају (и имају задатак) да процијене квалитет и због тога за награду могу бити номинирани и мање познати а не само они који су медијски развикани. Уосталом, погледајте добитнике награда у претходним годинама - па сами просудите.

У интернет гласању добијемо, ипак, понекад врлу вриједне повратне информације, у којима видимо гдје то јавност највише реагује, па може послужити као добар коректив. А истовремено видимо и да је бројним извођачима стало до тога, што је такође важно.

Јосип Дујмовић

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog