Kultura

Номиновани рекли коју о Оскару

ЛОС АНЂЕЛЕС - Аустријски глумац Кристофер Валц номинован је за награду "Оскар" за споредну улогу у филму Квентина Тарантина "Немилосрдни гадови"; Валц, кога многи сматрају фаворитом за награду након одличног тумачења лика нацистичког официра - каже да трка за "Оскара" није надметање.


"Није ријеч о надметању. То није спортски догађај. Нема стартера који би дао знак за почетак утрке. У овоме смо сви заједно. Ријеч је о стварно красном другарству које никад раније нисам осјетио " - рекао је он.

Међу главним фаворитима за награду "Оскар" је и режисер Џејмс Камерун са својим тродимензионалним научно-фантастичним филмом "Аватар".

Ли Данијелс, аутор неочекивано успјешног филма "Пресијуз"“, номинован је као режисер и продуцент. Каже да "као афроамериканац и хомосексуалац номинацију у почетку није узимао озбиљно".

"И онда сам добио на хиљаде и мејл порука подршке младих, не само црнаца, него и филмских аутора који су хомосексуалци, затим кинеских редитеља и других. Веома сам срећан због тога" - истиче Данијелс.

У већини категорија номиновано је пет кандидата. Међутим, у категорији најбољег филма број кандидата повећан је на десет.

Меги Галенхол номинована је у категорији споредне женске улоге за филм "Лудо срце", филм о старењу једног кантри музичара. Њен партнер је глумачки ветеран Џеф Бриџис, који је савјетовао да се не заноси због номинације.

"Прије него су објављене номинације рекао ми је да је најважније да се добро забављам, јер је наград "Оскар" управо то - добра забава" - прича она.

Џереми Ренер номиниран је у категорији главне мушке улоге у ратном филму "Харт Локер“. Он каже да су признања публике, нарочито породица ратних ветерана, једнако вриједна као и награда "Оскар".

"Мислили смо да је велики успјех то што се наш филм приказивао у четири кина. Мислили смо да је успјех и то што је филм уопште довршен. То су за нас већ неке побједе. Номинација за награду "Оскар" само је продужила овај изванредан осјећај" - додаје он.

Тај филм режирала је Кетрин Бигелоу и изједначен је у шансама са "Аватаром" по броју номинација - девет, укључујући оне за најбољег режисера и најбољи филм.

Кандидати за награду "Оскар" изабрани су гласовима око шест хиљада чланова Филмске академије, а чине их истакнути глумци, редитељи, продуценти и други ствараоци у филмској индустрији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog