Republika Srpska

Калиновик добио мини хидроцентралу

КАЛИНОВИК - У Мјесној заједници Бољановци, у општини Калиновик, данас је пуштена у рад мини хидроцентрала "Бистрица - 5А" за чију изградњу је утрошено 11,5 милиона КМ.


Хидроцентрала је први заједнички пројекат групације "Бобар" из Бијељине и аустријске групације "Таубингер".

Инсталисана снага мини хидроцентрале је 4 000 киловата, а годишња производња 15 милиона киловат- часова.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик истакао је да је изградња мини хидроцентрале веома важна за општи привредни развој Српске.

"Оријентација Владе РС је наставак изградње оваквих енергетских постројења", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Влада Српске до сада дала велики број концесија за изградњу хидроцентрала.

"Веома ме радује што је реализован овај пројекат и што је обезбијеђено стотину нових радних мјеста", додао је Додик.

Према његовим ријечима, Влада РС ће наставити да подржава инвеститоре у реалном сектору.

"Не смијемо дозволити да олако изгубимо предност која се зове енергетика. Српска треба да буде препознатљива по оваквим објектима", нагласио је Додик.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић истакао је да РС и БиХ користе само једну трећину хидро потенцијала.

"Ово је прави начин да се почне процес изградње нових објеката гдје инвеститори знају шта желе", рекао је Шпирић.

Он је позвао инвеститоре да улажу у изградњу хидроцентрала у Српској и БиХ.

Предсједник групације "Бобар" Гаврило Бобар захвалио је општини Калиновик која је обезбиједила потребну документацију за изградњу хидроцентрале, Влади РС и извођачу радова.

"Наша хидроцентрала је изузетан примјер успјешне интернационалне кооперације који отвара пут за нове аранжмане у овој и другим областима", рекао је Бобар.

Он је истакао да постоје двије концесије за изградњу хидроцентрала на ријекама Бистрица и Жељезница.

Представник групације "Таубингер" Јохан Таубингер рекао је да његова компанија жели да реализује и друге пројекте у БиХ.

"За то су потребна одређена побољшања законских услова, прије свега утврђивање тарифе напајања на интернационалном нивоу", појаснио је Таубингер.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић захвалила је премијеру Додику и Влади РС на помоћи у изградњи хидроцентрале.

"За нас је веома значајно што је ова хидроцентрала направљена на подручју Калиновика и што ће се запослити велики број људи", рекла је Комленовићева.

Она је истакла да је изградња хидроцентрале у општини Калиновик доказ да се могу реализовати значајни пројекти.

"Ово је једина Влада која нас није сврстала у ред неразвијених општина и која нам је дала могућност за даљи развој", додала је Комленовићева.

Директорка "Електропривреде РС" Бранислава Милекић рекла је да Српска има урађену законску регулативу која омогућава изградњу хидроелектрана.

"`Електропривреда РС` сада ће добити додатну енергију из обновљивих извора, што је веома значајно", појаснила је Милекићева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li u januaru ima previše neradnih dana u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog