Tema nedelje

Сребреница: Тихић, Тадић, Ердоган...

У Меморијалном центру у Поточарима данас је одржан комеморативни скуп поводом 15 година од страдања Бошњака у Сребреници.


Програм је почео у 10.00 часова пријемом званица, након чега је положено цвијеће на централно спомен обиљежје настрадалим и сахрањени посмртни остаци 774 идентификована Бошњака и једног католика из Сребренице.

Први је вијенце положио предсједник СДА, Сулејман Тихић рекавши да након 15 година има више оних који негирају ''геноцид'', него што их је било након десет година.

Медијска кулминација комеморације у Поточарима се десила доласком предсједавајућег предсједништва Хариса Силајџића у друштву премијера урске Тајипа Ергогана и министра иностраних послова Турске и Француске, Давутоглуа и Кушнера.

Велика гужва која се створила навела је неке од сниматеља и фоторепортера да због бољег мјеста уђу између табута, што је изазвало негодовање присутних, који су повикали: „Стидите се, покажите мало поштовања према шехидима“.

Потом је Тадић дао изјаву за медије, коју Силајџић није сачекао да заврши, па се упутио право у дио предвиђен за званице).

Предсједник Србије је поновио фразе о злочину, непонављању, и наставку живота једни са другим и једни крај других ,те додао да Србија неће одустати од хапшења Ратка Младића, што је њена обавеза, и дио његовог посла. Није, међутим одговорио на питању колега са Алтернативне телевизије, који су жељели знати да ли ће се и сутра појавити на помену српским жртвама у Братунцу.

Предсједник Србије Борис Тадић је није био у овој групи када се одавала почаст жртвама, али је то учинио одмах након њих.

Потом је Тадић дао изјаву за медије, (Силајџић није сачекао да заврши, па се упутио право дио предвиђен за званице) у коме није било ни трунке његове препознатљиве сигурности и увјерљивости.

Предсједник Србије је поновио фразе о злочину, непонављању, и додао да Србија неће одустати од хапшења Ратка Младића, што је њена обавеза. Није међутим одговорио на питању колега са Алтернативне телевизије, који су жељели знати да ли ће се и сутра појавити на помену српским жртвама у Братунцу.

Петанестак минута прије доласка Тадића, изван меморијалног центра су се чули звиждуци и негодовање, које су вјероватно били упућени њему.

Владу Републике Српске представљала је подпредсједница јАсна Бркић и министар за избјеглице и расељена лица Омер Бранковић, који су последњи положили вијенац.

Први вијенац положили су на непримјерено театалан начин удружење Жена у црном из Србије. Ова групација је након полагања вијенца на коме је писало „Никада нећемо заборавити геноцид у Сребреници – Жене у црном Србија“ исти садржај промовисали и на великом транспаренту који су ради сликања развиле унутар меморијалног центра, што ће вјероватно бити плус за финансирање будућих пројеката.

Комшић: Љепше би дочекали Младића, него Тадића

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да би данас желио да буде смирен и достојанствен.

"Можда не би требало да се као члан Предсједништва БиХ водим емоцијама, али имам ружан осјећај овде у Поточарима. Пуно жртава се данас овде укопава", рекао је Комшић.

Он је рекао да је предсједник Србије дефинитивно добродошао у БиХ, али да мисли да би било боље да је дошао Ратко Младић, јер би, како је рекао, онда коначно завршио у Хагу.

Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш прочитао је личну поруку предсједника САД Барака Обаме.

"Ужас Сребренице је мрља на нашој колективној савјести. Убијени су људи који су хтјели да живе и који су вјеровали у обећања међународне заједнице да ће их заштитити али били су препуштени самима себи", рекао је Инглиш читајући Обамину поруку.

Овај злочин је најтерао међународну заједницу да реагује и заустави масакр над цивилима у БиХ, наведено је у поруци, уз поруку да трајног мира не може бити без правде за сребреничке жртве.

Од осталих званица, догађају су присуствовали замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Садик Ахметовић, (који је био својесврстан домаћин, јер је већину званица дочекао на улазу) начелник општине Сребреница Осман Суљић, високи представник међународне заједнице Валентин Инцко, амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш, генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд, те премијери Белгије Ив Латерн и Турске Реџеп Ердоган.

Турска је у организацији догађаја била високо позиционирана, пошто су у Поточарима доминирале турске заставе, а већина њих је ишлау групи, са једном на којој је билио име удружења турско - бошњачког пријатељства.

Упркос ранијим противљењима неких чланова породица настрадалих, вјерски обред предводиће поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, а претходно ће бити обављена миса и сахрањен идентификовани католик Рудолф Хрен.

Реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ је рекао да је у Поточарима да буде уз породице жртава, али да не може занемарити што су дошли и неки значајни људи, посебно из Европске уније, којима је било "крајње вријеме да дођу".

Церић је исказао незадовљство што цијели свијет не слиједи ЕУ која је донијела резолуцију о геноциду у Сребреници, као и да БиХ то још није учинила. Коментаришући долазак предсједника Србије, Церић је рекао да је свако добронамјеран добродошао, али да не зна је ли Тадић дошао да ода почаст жртвама, или да поправља имиџ пред свијетом, што ће се знати уколико жртве добију надокнаду, а београд се поправи према Бошњацима као народу.

Церић је додао да га је страх од сутрашњег дана, када ће сутра у Братунцу (Церић зна или предпоставља?!), негирати геноцид.

Сипа ухапсила Мустафића

Припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) ухапсили су данас испред Меморијалног центра у Поточарима предсједника Управног одбора Удружења "Мајке Сребренице" Ибрана Мустафића, који је огрнут бијелом заставом са грбом краља Твртка Котроманића покушао да ода пошту жртвама.

Мустафић је прије мјесец дана на пет јарбола поред овог центра поставио идентичне заставе које је тадашње муслиманско руководство користило као заставу БиХ, као и транспаренте увредљиве садржине, јавио је дописник Срне са лица мјеста.

Мустафић је раније најављивао да ће са својим истомишљеницима за данас припремити нешто о чему ће се чути и причати.

Комунална полиција из Сребренице поднијела је Основном суду у овом граду прекршајну пријаву против Мустафића, јер се оглушио о њихова наређења да уклони спорне натписе које је поставио уочи обиљежавања 11. јула у Меморијалном центру у Поточарима.

Спрорни транспаренти и даље стоје на истом мјесту

Из Окружног тужилаштва у Бијељини раније су саопштили да су наредили Комуналној полицији у овом граду да уклони билборде и заставе јер је ријеч о кривичном дјелу, те да су онда они Мустафићу наредили да уклони спорне садржаје.

С обзиром на то да Мустафић није уклонио спорне садржаје, а нису уклоњени ни данас за вријеме комеморације, Комунална полиција је поднијела против њега надлежном Основном суду прекршајну пријаву због непоштивања Одлуке о комуналном реду.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog