Intervju

Крсто Јандрић: Влајки најављује да ће бити предсједник

Предсједник Народне демократске странке у интервју за Фронтал.РС појашњава намјере и ставове ове странке у будућности.


Питао: Марко Шикуљак

Како ће на изборима наступити НДС?

Народна демократска странка на наредним Општим изборима 3. октобра наступа, самостално. Кандидоваћемо своје кадрове за позиције народних посланика у Народној скупштини РС, Представничком дому ПС БИХ, а пријавили смо и кандидата за предсједника(потпредсједника)РС.

Зашто нисте у опозиционом блоку?

Нисмо присталице сврставања по одређеним блоковима, мада нас званично нико није звао на преговоре ни из позиције ни из опозиције, али ми смо по природи ствари опозиција и тако и дјелујемо.

Да ли бисте приступили, да су вас звали?

Не знам. Јер за приступ није потребан само позив него и договор. Сигурно је да имамо заједничких интереса, прије свега да оде садашња антинародна власт и зато није неопходно бити формални члан неког блока.

Рекли сте да опозицију склапају странци и да не желите у томе учествовати. Да ли имате конкретна сазнања о страном дјеловању?

Није тачно да сам то рекао. О томе су писали неки медији и у то „коло“ су убацили и Народну демократску странку, што смо ми демантовали и рекли да не долази у обзир да будемо слуге странцима.

Што се тиче сазнања о страном дјеловању на окупљању опозиције знам толико колико чујем и прочитам у медијима, а одговорно тврдим, ако постоји, Народна демократска странка у томе не учествује.

Да ли сте преговарали са бившим страначким колегом из СП, Крсмановићем о коалирању?

Не !

На чему ће бити акценат у вашој кампањи? Шта ће НДС понудити гласачима?

Акценат ће бити на нашем програму и искреној намјери да се тај програм реализује. А то је прије свега економски развој, стављање свих потенцијала и капацитета у службу повећања производње  и отварања нових радних мјеста, давање једнаких шанси свим младим и стручним кадровима без обзира на страначку и било какву другу припадност, јер само тако можемо обезбједити социјалну,здравствену и сваку другу заштиту, и на тим основама реално повећавати пензије и плате.

Дакле понудићемо им да гласају за нас. Да заједно са нама раде и граде бољу будућност. Нека свако уради колико може и зна и то ће већ бити добро. На нама је да им то омогућимо.

Каква су ваша очекивања пред изборе? У којим изборним јединицама очекујете најбоље резултате?

Очекујемо сигуран улазак у НСРС и пролазак нашег кандидата за предсједника(потпредсједника) РС,те борбу за улазак у ПСБИХ.

Надамо се добрим резултатима у свим изборним јединицама сходно нашим могућностима а најбоље у прве три изборне јединици гдје смо и најјачи.

На чему базирате оптимизам?

Није то оптимизам, то су чињенице базиране на нашем програму, раду, општинским одборима, чланству и кандидатима на изборним листама.

Шта замјерате актуелној власти?

Много тога, највише једноумље, ароганцију, некритичност, страначко кадрирање, трошење народног новца у непрофитабилне сврхе, лични интереси... из чега се продубљују и произлазе и остали проблеми

Да ли остављате могућност постизборне коалиције са коалицијом која је тренутно на власти?

Разговараћемо са свима.

Ваш предсједнички кандидат је Емил Влајки. Очекујете ли да може освојити довољно гласова да постане потпредсједник РС?

У то смо апсолутно сигурни, мада професор Влајки најављује борбу за предсједника РС

Посланик сте у бањолучкој скупштини. Како оцјењујете резултате локалне власти?

У Бањој Луци је већ трећи мандат  на власти иста гаринтура, гдје узак затворен круг људи одлучује о свему, а скупштинска већина им служи само за покриће. Продор млађих и креативних снага је немогућ. Међутим убијеђен сам да ће већ на следећим локалним изборима доћи до промјена.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog