Intervju

Новић: Ко су најзаслужнији за визну либерализацију

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић изјавио је да је министарство на чијем је челу у протеклом четворогодишњем мандату израдило 27 закона и нацрта закона, али да највећим успјехом сматра увођење биометријских пасоша, као једног од кључних услова за либерализацију визног режима.


''Осим чињенице да смо, према оцјенама многих, успјешно дјеловали у чак деветнаест области у којима имамо надлежности, највећим успјехом сматрамо чињеницу да је Министарство увођењем биометријских пасоша испунило један од најзначајних услова за либерализацију визног режима", истакао је Новић.

Он је подсјетио да су увођењу биометријских путних исправа претходиле многобројне активности, као што су израда законске и подзаконске регулативе, оспособљавање локација - како у техничком тако и у персоналном смислу, расписивање међународних тендера и одабир најповољнијег понуђача у изради биометријских пасоша и низ других активности које су значајне за функционисање система биометријских путних исправа.

Према његовим ријечима, осим обављања активности које су у директној надлежности Министарства цивилних послова, ово министартсво остварило је координацију са надлежним ентитетским министарствима у области здравства и социјалне заштите, пензија, науке и образовања, рада и запошљавања, културе и спорта, геодетских, геолошких и метеоролошких послова.

''Доношењем Оквирног закона о високом образовању у БиХ као и Оквирног закона о предшколском одгоју и образовању у БиХ, те Закона о Агенцији за предшколско, основно и средње образовање у БиХ, дат је значајан допринос у регулисању односа у овој изузетно важној области за сваку земљу. За високо образовање Оквирни закон је представљао кључни законски елемент који је недостајао да се универзитети у БиХ и у законском смислу могу укључити у праћење процеса из Болоњског процеса и трансформација које универзитети треба да доживе не само у БиХ него у цјелокупном европском академском простору'', рекао је Новић.

Он је појаснио да је према обавезама које произилазе из Оквирног закона о високом образовању основана Агенција за развој високог образовања и обезбјеђења квалитета са сједиштем у Бањалуци, те Центар за информисање и признавање докумената у области високог образовања са сједиштем у Мостару.

Министарство је исказало велику активност и у реализацији међународних пројеката у БиХ, који истражују оптималне начине финансирања образовног сектора, координирајуће улоге у дефинисању документације од значаја за реализацију Болоњског процеса (додатак дипломи и др.), помоћи академској заједници у дефинисању номенклатуре звања, помоћи у раду Ректорске конференције БиХ и др.

''Оваквим начином рада у периоду 2007-2010. година Министарство цивилних послова позиционирало се као истински партнер академској заједници у процесу реструктурисања академског простора у БиХ'', констатовао је Новић, резимирајући за Срну резултате рада Министарства цивилних послова у протеклом мандату.

 

Он је нагласио да се Оквирном законом о средњем стручном образовању и обуци у БиХ први пут регулише посебна област средњег стручног образовања и обуке која јесте у фокусу Европске уније.

''С намјером истинског јачања области образовања, Министарство је израдило Стратегију развоја стручног образовања и обуке у БиХ за 2007-2013. година, те Стратешке правце развоја образовања са планом имплементације за период 2008-2015. година'' - навео је министар цивилних послова БиХ.

Новић се осврнуо и на доношење Оквирног закона о основама научно-истраживачке дјелатности и координацији унутрашње политике и међународне научно-истраживачке сарадње, истичући да - с циљем остваривања стратешких циљева, праваца и приоритета научног и технолошког развоја - Министарство израђује Стратегију развоја науке у БиХ, која даје план развоја научно-истраживачке и истраживачко-развојне дјелатности за период 2010-2015.година, са посебним освртом на координацију активности.

Према његовим ријечима, Стратегија је урађена у складу с документом "Европско партнерство", као један од приоритета тог документа. У складу с Оквирним законом о основама научно истраживачке дјелатности и координацију унутрашње и међународне научно-истраживачке сарадње БиХ основан је Савјет за науку'' - рекао је Новић.

Новић је у интервјуу Срни подвукао је да је Министарство израдило и Стратегију културне политике, те, у складу с пројектом Савјета Европе, основало Савјетодавни одбор за провођење пројекта интегрисане рехабилитације/процјене стања архитектонског и археолошког насљеђа БиХ.

''У области науке и културе треба посебно истаћи проактиван пројектни приступ који је у периоду 2007-2010. година резултовао укључивањем БиХ у најзначајније ЕУ истраживачке пројекте познате као Оквирни програм 7 ЕУ (или ФП 7), укључивање у ЦОСТ програм, ИПА програме, ЦЕЕПУС, ТЕМПУС и др'', подсјетио је Новић.

Током његовог мандата донесен је и Закон о спорту којим се уређују јавни интереси и циљеви, надлежности БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те Брчко дистрикта.

Овим законом се регулишу права и обавезе спортиста, домаћа и међународна спортска такмичења, остваривање међународне сарадње, спречавање и сузбијање насиља, те подстицање научно-истраживачког рада у спорту, финансирању спортских манифестација.

На основама Закона о спорту донесена је одлука о одређивању почетка рада и сједишта Агенције за Антидопинг контролу.

Министарство је именовало и Савјет за спорт БиХ као највише савјетодавно тијело, које се брине за развој спорта на нивоу БиХ. Такође, Министарство цивилних послова проводило је процедуру додјеле средстава грант подршке за ''Суфинансирање спортских манифестација''.

Новић оцјењује да је и у сектору здравства Министарство цивилних послова БиХ исказало завидну активност.

''Донесен је Закон о лијековима и медицинским средствима БиХ и основана Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ. Законом о радијацијској и нуклеарној сигурности у БиХ предвиђено је оснивање Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклерну сигурност у БиХ'' , прецизирао је он.

Према његовим ријечима, у периоду 2007-2010. година, с циљем повећања квалитета и квантитета радних мјеста, запослености, социјалне укључености, те равноправности полова, Министартво цивилних послова БиХ било носилац израде још једне битне стратегије - Стратегије запошљавања у БиХ за 2010-2014. годину.

Новић је поменуо да је, међу радним тијелима, Министарство цивилних послова учествовало и у формирању Државне комисије за границу БиХ.

Ово министарство у протекле четири године врло активно је радило и на томе да БиХ приступи међународним конвенцијама, те је, с тим у вези, проведено и ратификовано 27 конвенција из различитих области.

Зато је Министарство припремило 52 међународна споразума из области науке, културе, спорта, здравства, геодезије, образовања, те споразума којима се регулишу здравствено осигурање, здравствене заштите и материнства, пензијско и инвалидско осигурање, осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести; давање за случај незапослености и давање за случај материнства и дјечијег додатка.

''Уз 27 закона или нацрта закона урађена су и 23 правилника и 58 одлука, потписано је 14 меморандума, урађено седам врло важних стратегија (или мапа пута), успостављено шест агенција и 14 других тијела (комисија, конференција и сл.)'', истакао је Новић

Као посебну значајну карактеристику рада и дјеловања Министарства цивилних послова БиХ у овом периоду он је означио снажну пројектну активност која је исказана са чак 136 пројеката, у којој су предњачили сектори за рад, запошљавање, социјалну заштиту и пензије, здравство, образовање, науку и културу.

''Овај пројектни приступ указује на својеврсну проактивност свих запослених у овим секторима, те јасно показује да се у протеклом периоду радило на јачању - како капацитета Министарства, тако и различитих области живота у БиХ''', закључио је Новић у интервјуу Срни.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog