Tema nedelje

Дрога под ротацијом

Припадници ЦЈБ Требиње слободе лишили Јована Андрића и Немању Скоча због сумњи да су колима хитне помоћи превозили дрогу из Требиња за Мостар.


Пише: Небојша Вукановић

Полиција је код Фојнице пронашла 30 килограма сканка, за коју се сумња да је одбацио Скочо. Умјесто за превоз пацијената, кола хитне помоћи у Требињу служе за транспорт наркотика?! Директор требињског Дома здравља, др Драган Ковач, не сматра се одговорним иако је управо он на чудан начин запослио два млада возача.

Након оперативних сазнања да се баве кријумчарењем наркотика, полиција је слободе лишила двије особе из Требиња, Јована Андрића и Немању Скоча и, након криминалистичке обраде, предала их у надлежност Окружног тужилаштва у Требињу. Андрић је имао улогу чистача и први је ухапшен код Автовца, док је Скочо накнадно ухапшен код мјеста Бишина на путу Невесиње – Мостар након што је из комбија хитне помоћи избацио двије путничке торбе са 29 килограма генетски модификоване марихуане, тзв. сканка.

- Око 6:30 у мјесту Автовац, на магистралном путу Требиње – Гацко, полиција је након одређених оперативних сазнања зауставила возило „пежо 205“ којим је управљао Ј.А. из Требиња и извршили претрес возила. Настављајући рад на идентификовању осталих лица, око 9:15, полицијски службеници из Невесиња су лишили слободе лице Н.С. које је управљало возилом хитне помоћи „Фолксваген комби“ регистарских ознака 928–А–058.

Полицијски, специјално обучени пси, извршили су претрагу возила и реаговали на присуство наркотика, и дошли смо до сазнања да је дрога одбачена. Велики број полицајаца након сазнања куда се возило кретало, пошло је у претрагу терена, и у мјесту Фојница код Гацка пронашли смо двије торбе у којима је било више од 29 килограма дроге сканк спаковане у 28 пакета. Особе које су лишене слободе, предате су у надлежност Окружног тужилаштва, а вриједност заплијењене дроге у западној Европи је око 300.000 марака, истакао је на вандредној конференцији за новинаре начелник ЦЈБ Требиње, Горан Зубац.

Два возача примљена су у радни однос у требињском Дому здравља у октобру 2007. године, Андрић је имао 19 а Скочо 21 годину, и оба су били млади возачи. Андрић је са 19 година замијенио оца који је као возач хитне отишао у пензију, а Немања Скочо је рођак медицинског техничара Драгана Богдановића, блиског сарадника др Ковача. Занимљиво је да су нови радници били возачи почетници, и да, по тада важећим одредбама Закона о безбједности саобраћаја, нису смјели да возе брже од 70 км/ч, и нису смјели без пратње да управљају возилом послије 23 сата. Ковач је тврдио да ће Андрићу обезбједити и пратњу ако треба да остане на послу, а републичка инспекција рада је утврдила да приликом запошљавања није било кршења закона.

Директор Ковач прилично шокиран

Директор требињског Дома здравља др Драган Ковач каже да се не осјећа одговорним због хапшења два радника које је запослио, и која су колима хитне помоћи превозили дрогу за Мостар, те да из моралних разлога неће поднијети оставку. Ковач је издао налог да комби возило оде на сервис у ауто-сервис Јелић у Мостару, и да је због болести главног техничара Богдановића, који иначе сервисира возило, путни налог издао Немању Скочи.

 

Занимљиво је да је Ковач прије скоро три године за возаче у Дому здравља запослио два млада возача почетника, и да је њихово запошљавање изазвало бурне реакције у јавности јер они по закону нису смјели да управљају возилом послије 23 сата, а разговор са нама прекинуо је након питања о запошљавању ова два радника.

- Ја нисам званично упознат и изненађен сам стварима о којима говорите. Ја изјавзу дајем на основу ваших тврдњи које сте ми саопштили, и ако је то тачлно да су два радника, возача Дома здравља, ухапшени, прилично сам шокиран. Комби возило 24 сата је у Требињу и налази се на терену или у хитној помоћи. У возилу се увијек налази неко осим возача, и оно само два пута годишње иде на сервис у Мостар, и само тада је изван Требиња.

Ја сам написао налог Немањи Скочу да одвезе комби у Мостар у специјални ауто-сервис „Јелић“, који је специјализован за Фолксвагенова возила, и ја не знам шта се касније дешавало. Ја сам шокиран овим догађајем, и не осјећам кривњу што је неко злоупотријебио посао, возило и повјерење; и ако буде тачно ово што говорите, свакако да ће они сносити посљедице. То што говорите о њиховом запошљавању, и да није било конкурса, су неистине, и ја не желим да са вама више разговарам на ову тему, закључио је директор требињског Дома здравља.

Хитна не иде ноћу и преко 70км/ч

Прије скоро три године Ковач је без конкурс запослио два млада возача, а оваква одлука изазвала је велику пажњу јавности због сумњи да је било злоупотреба положаја. Андрић је са 19 година замијенио оца који је као возач хитне отишао у пензију, а Немања Скочо је рођак медицинског техничара Драгана Богдановића, блиског сарадника др Ковача.

Занимљиво је да су нови радници били возачи почетници, и да по Закону о безбједности саобнраћаја нису смјели да возе брже од 70 км/х, и нису смјели без пратње да управљају возилом послиеј 23 сата. Ковач је тврдио да ће Андрићу обезбједити и пратњу ако треба да остане на послу, а републичка инспекција рада је утврдила да приликом запошљавања није било кршења закона.

У свим ноирмалним државама након овакве срамоте и скандала и сам министар би јавности понудио своју функцију, а остаје нам да видимо да ли ће овај случај до краја бити истражен, и да ли ће неко због свега ипак да буде смијењен.

Ковач и декан и директор: Др Драган Ковач јавности је познат по обављању више функција, па је тако осим директора требињског Дома здравља истовремено и декан и професор на Ликовној академији у Требињу. И када би остао без директорске фотеље, Ковач би и даље имао висока мјесечна примања.

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли са сигурношћу знате за коју партију ћете гласати на локалним изборима 2020. године?

Rezultati ankete
Blog