E4dboBR2Dg0

Tema nedelje

Није вијест од лани - Подриње поново поплављено

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић донио Одлуку о проглашењу елементарне непогоде настале поплавом ријеке Дрине на подручју општине Вишеград.


Незапамћен поводањ у Вишеграду.

Стручњаци кажу највећи послије оног катастрофалног из 1896. године. Помахнитала Дрина ноћас се излила из корита код првог семафора на улазу у град у близини Ћуприје на Дрини на магистрални пут Устипрача- Вишеград па је на њему саобраћајј обустављен у један сат послије поноћи.

Возила се из правца Ужица усмјеравају преко Вардишта, Бијелог Брда, Рудог, Бродара и даље према Сарајеву или Горажду. Мост Мехмед паше Соколовића и овај пут је издржао налет водене бујице иако је вода поплавила све стубове старог здања и попела се високо уз његове лукове.

Бесана ноћ била је и на Хидроелектрани „Вишеград“ која је од поноћи до јутрос пропуштала преко прелива и кроз турбине око 4.000 метара кубних воде у секунди. Оволика вода није забиљежена од како је 1989. године ова хидроцентрала почела са радом.

Припадници општинског штаба Цивилне заштите цијелу ноћ су заједно са ватрогасцима, полицијом, граничном полицијом, радницима Шумског газдинства „Панос“ и других фирми помагали евакуацију људи и имовине из поплављених кућа.

Под водом су од синоћ десетак кућа у насељу Душче, гјде је у прекиду и локалани пут за Дринско, бујица је угрозила стамбене објекте на Мазалину и код робне пијаце. Висок водостај Дрине подигао је и ниво ријеке Рзав који се излио на градску пијацу.

У насељу Калате Дрина се излила и на регионални пут Вишеград-Вишеградска бања и Прелово па је рехабилитациони центар „Вилина влас“ и десетине села у вишеградској Жупи одсјечено од свијета. Под водом је и тридесетак кућа у насељу Доња Сопотница у општини Ново Горажде.

Снимак поплаве од прије годину дана

Горажде

Становници Новог Горажда, спашавајући се испред набујале и помахнитале Дрине проверли су бесану ноћ. Од јутрос у пет часова Дрина је овдје надошла додатних 30 центиметара, потврдио је начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић.

Нешковић каже да је у насељу Доња Сопотница под водом преко 80 кућа, а у већи дио које су испод магистрале вода је избила и на спратове. Слично је и у насељима Хубјери и Бријест, гдје је такође под водом педесетак кућа.

Вода је потопила производне хале Фабрике жице, Фабрике машина, затим Хладњаче и Дома здравља, а ушла је чак и у тунеле подземног склоништа “Соча”. Вода озбиљно пријети и постројењима овдашње трафо станице.

Начелник Нешковић истиче да су им синоћ у смјештању и спашавању људи помогли припадници војске, полиције и граничне полиције, а већ трећи дан мобилни су припадници ватрогасног друштва и цивилне заштите.

-Новом Горажду је неопходна помоћ сваке врсте, тим прије што већина људи није успјела из својих домова изнијети ни најнужније ствари. Уз то од синоћ немамо струје и воде, јер су сви подземни каблови под водом, поручио је јутрос начелник Новог Горажда.

Киша и даље пада

Од синоћ од 23 часа градско насеље Доње Поље и приградско насеље Јошаница су под водом, због повећања водостаја и изливања ријеке Дрине. Према ријечима команданта Штаба цивилне заштите и начелника општине Фоча Здравка Крсмановића, у Фочи је од синоћ проглашено ванредно стање. На сједници штаба Цивилне заштите одржаног јутрос речено је да је тренутни проток воде кроз Фочу 3 400 метара кубних у секунди,што представља пораст ријеке Дрине у задња два дана за преко четири метра и чији водостај у центру града у овом тренутку износи 6 метара и 60 цм.

- Тренутно се не очекује повећање нивоа ријеке Дрине из правца Шћепан Поља, у фази је стагнације, не очекује се ни прелив воде  преко ХЕ „Мратиње“ на ријеци Пиви која је од Фоче удаљена 30 километара. Али зато је у благом порасту ријека Ћехотина из правца Пљеваља и сада у  дијелу града уз Ћехотину очекујемо проблем. Најаве Хидрометеоролошког завода Црне Горе су да се у Пљевљима очекују падавине у наредна два – три дана, што ће повећати и ниво ријеке Ћехотине – истиче Крсмановић.

Према клиничком центру саобраћај се одвија алтернативним путним правцима јер је од синоћ пут који повезује град са Болницом у прекиду.

- Ми смо сада донијели одлуку да се пусти за саобраћај жељезни мост на ријеци Дрини, али уз будну пажњу полицију, да растеретимо алтернативне правце према Болници и насељу Јошаница. Нема мјеста паници али ни опуштању, јер се до недеље не очекује ни пораст ни смањење водостаја ријеке Дрине – закључује Крсмановић.

Мостови на ријекама Бистрици, Хрчавци и  Ћехотини од синоћ затворени су за кретање становништва и за саобраћај.

Основне, средње школе и факултети до понедјељка неће радити.

Евакуацију становништва из десет стамбених зграда у насељу Доње Поље обавља се чамцима, а ел.енергија  искључена је  за преко 1000 домаћинстава.

Киша у Фочи и даље пада.

Р. Тасић/С. Хелета/Општина Фоча

Фото: Visegrad.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog