Intervju

Небојша Куштриновић: Метеоролог из вица

За информације о временској прогнози обично назовете Републички хидро-метеоролошки завод или неког метеоролога који крене са причом о пољима високог и ниског ваздушног притиска.


Затим наставља са циклонима и анти-циклонима, а те појмове обичан народни говор о времену никако да усвоји, мада их чујемо свакодневно.

Небојша Куштриновић, познати бањолучки метеоролог, није од врсте коју прозвасмо. Тешко да постоји неко у његовој струци ко се може похвалити групом обожавалаца на Фејсбуку. О вицевима да не причамо.

Са господином Куштриновићем смо ипак причали о клими, а о поп статусу који има у Бањој Луци, неки други пут.

Разговарао: Жељко Свитлица

Шта може бити узрок катастрофалним полавама које су задесиле РС?

Разлога је наравно више, али прије свега то је неубичајено кишовита година и кишовит почетак зиме. Климатолошка статистика показује да ће зима бити са више падавина  него иначе.

Видјели смо да је овдје на нашим просторима нагло захладнило након неуобичајено топлих новембарских дана. Да ли је то посљедица поремећаја климе?

Нагла промјена температуре у току једног дана или неколико часова се дешавала и раније. Стручно објашњавајући, ми смо прво били под утицајем дубоког циклона са океана, топле ваздушне масе.

Снијег у Бањој Луци, 9.12.2010. from Frontal.RS1 on Vimeo.

Онда је дошао хладни ваздух поларног поријекла који је узроковао да температура за сат времена осцилира за 15 до 20 степени, али то се дешавало и раније и није неуобичајено.

Метеоролози из неких земаља су најављивали да ће ова зима бити најхладнија у посљедњих 100 година, прије свега због слабљења утицаја Голфске струје која носи топлоту из Мексичког залива ка Европи. Да ли је то тачно?

Било је метеоролога који су најављивали такву зиму, међутим, Европски метеоролошки центар код Рединга у Енглеској, као и регионална метеоролошка мјерења на основи стогодишњих низова показују да ће зима бити тек нешто хладнија него што је уобичајено и богатија падавинама, што је ускладу и са нашим предвиђањима.

Промјена климе је евидентна. Званичан дискурс, да је човјек кривац за глобално загријавање, наилази на оспоравања појединих научника, који позивајући се често на истраживања Милутина Миланковића, тврде да се Земља загријава и због других процеса. Колико истине има у томе?

У великом дјелу српског научника нема ни говора о отопљававању којем смо свједоци. Клима нас увјерава и овдје на нашим просторима да се промијенила и да се пореметила, па смо поред ових поплава имали прилику да гледамо неке тотално неубичајена појаве за ове наше крајеве као што је торнадо.

Климатолошке промјене су почеле када је човјек почео да користи фосилна горива, прије свега нафту. Тада је дошло до поремећаја у систему загријавања и хлађења земље. Зато данас имамо ситуацију да је посљедња деценија најтоплија откад постоје мјерења и за то је дефинитивно крив човјек.

Да све термоелектране сад стану са радом, било би поребно 20-30 година да се Земља опорави. Једина извјесна будућност је у алтернативним изворима енергије.

Ви ста члан Савјета за климатске промјене БиХ. Чиме се бави то тијело?

Ми смо саставили извјештај о стању у БиХ, а он би требао порузроковати једну стратегију о клими која би се између осталог бавила и стратегијом одбране од поплава и осталим са климом и метеоролошким појавама повезаним стварима. Потпомогнути смо програмом УНДП и у наш тим не чине само метеоролози већ и хемичари, доктори и људи из свих области јер клима уосталом утиче на све. Иначе, према подацима УН, сваки долар уложен у климу се враћа 17 пута!

Град Бања Лука према Споразуму којем је приступила, треба да реализацује преко 70 пројеката који ће као резултат дати смањење  емисије CO2 од 20% до 2020. године ?

Бања Лука има метеоролошку станицу од 1882. године и њен метеоролошки низ је респектабилан, а и сједиште РХМЗ је у Бањој Луци, тако да је природно да је се учлањује у овакве мреже.

Да ли ће народни метеоролог морати да помјера и мијења датуме због климатских поремећаја?

Ја и даље говорим, иако се многе моје колеге шале са тим, да су народна вејровања тачна када су дугорочне прогнозе у питању, али за краткорочне нису.

Шта народни метеоролог предвиђа за наредни период?

Ево, још једном се потврђује да Свети Никола бијелу браду носи, што, видимо, није далеко од истине, дакле народни метеоролог није промашио.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog