Tema nedelje

Српска добила нову Владу

Посланици Народне скупштине Републике Српске изабрали су данас нову Владу РС.


За нову Владу РС и њеног предсједника, Александра Џомбића, гласало је 46 посланика, а 30 је било против.

Засиједање је почело око 10.30. када је мандатар за састав нове Владе, Александар Џомбић почео да излаже свој програм.

- Наставићемо са великим послом који смо започели када сам први пут добио повјерење од тадашњег премијера, Милорада Додика - рекао је Џомбић на почетку излагања.

Прије него што је почео са представљањем резултата прошле Владе, у свим областима, Џомбић је навео да је економски стабилна Српска, основни циљ.

- Република Српска је наш политички циљ и тестамент - изјавио је бивши министар финансија РС, најавивиши преиспитивање свих надлежности и функција које су пренесене на ниво БиХ.

У новој влади РС биће шест чланова из претходног састава и десет нових министара.

На досадашњим функцијама остаће министар унутрашњих послова Станислав Чађо, министар правде Џерард Селман, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић и министар просвјете и културе Антон Касиповић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите биће Петар Ђокић, министар финансија Зоран Тегелтија, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић из Бијељине.

Жељка Цвијановић биће министар за економске односе и координацију, Нада Тешановић министар трговине и туризма, Сребренка Голић министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Лејла Решић министар управе и локалне самоуправе РС, а Горана Златковић министар за породицу, омладину и спорт. У прошлој влади, двије жене су обнашале функцију министра.

Министар за избјеглице и расељена лица биће Давор Чордаш, Жељко Ковачевић министар индустрије, енергетике и рударства, а министар науке и технологије Јасмин Комић.

Ко је опозиција?

Предсједник Народне демократске странке и посланик у НСРС је рекао да ће ова странка подржати нови Владу РС из принципијелних разлога.

Јандрић каже да ће ова странка, уколико у будућности буде или у власти, или у опозицији, увијек подржати владу која буде имала скупштинску већину.

- Требали би сви бити поштени, па рећи да смо до сада, на овај или онај начин, сви, барем по два пута учествовали у власти - ријечи су којима се предсједник НДС обратио колегама посланицима.

Подршку Влади РС је испред Социјалистичке партије и Партије пензионера обећао Саша Чудић, а и ДНС је очекивано најавио да ће гласати за Владу.

Представници СДС, Вукота Говедарица, ПДП, Зоран Ђерић, ДП, Драган Чавић, као и Слободан Поповић из СДП рекли су, прије гласања, да ове странке неће подржати Владу РС и Програм који је предложио мандатар Александар Џомбић.

Сједници није присуствовао предсједник РС, Милорад Додик, који се налази у Сарајеву на преговорима са политичким партијама.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog