Tema nedelje

Ко је лоптица, а ко рекетира?

Слободан Васковић је ових дана главна тема неких медија у РС, а уз сваки помен његовог имена прилажу се нове информације о наводним рекетирањима која излазе на видјело и чији је Васковић учесник.


Глас Српске данас пише о најновијем таквом случају, а позива се на бившег директора Aуто-мото савеза Републике Српске Брану Суботића који је изјавио је да га је новинар политичког магазина "60 минута" Федералне телевизије Слободан Васковић, док је био уредник магазина "Патриот", рекетирао у неколико наврата, те да му је морао мјесечно давати двије до три хиљаде марака да га не би нападао у својим новинама.


Суботић је за "Глас Српске" потврдио да је Васковићу да око 10.000 КМ.

Спомињу и СДС

- Све се дешавало 2004. године у бањалучком Градском одбору СДС-а. Тражио је да му дајем по двије или три хиљаде, говорећи да ће `ко фол` у новине ставити рекламу, на шта сам ја рекао да не треба никаква реклама - тврди Суботић за бањолучки дневни лист.
Он је нагласио да је Васковић касније тражио све више и више новца, а да је он први пут о томе проговорио јавно 2008. године.

- Послије тога ми је Васковић пришао док сам точио гориво на бензинској пумпи 'Петрол' у Новој вароши и провоцирајући рекао да би требало да и њему наточим – кдо у детаље објашњава Суботић и додаје  да су му стизале и пријетње ликвидацијом из Приједора па је морао да тражи полицијску заштиту што му је и обезбијеђено на неколико дана.
Суботић тврди да га је са Васковићем спојио тадашњи високи функционер СДС Горан Поповић.Поповић је потврдио за "Глас Српске" да су Суботић и Васковић у неколико наврата заједно долазили у канцеларију Градског одбора СДС Бања Лука и разговарали у вези са помоћи Васковићевом листу 'Патриот' који је тада излазио.

- Он је Васковићу дао новац, али мимо тих састанака постојале су неке њихове друге релације, те неке пријетње - каже Поповић.
ЦЈБ Бања Лука потврђује да су у току провјере Васковићевог покушаја рекетирања власника компаније "Екватор" Ђорђа Давидовића, о којим је посвједочио Горан Костић,.

Група грађана подиже тужбу

Вијест од данас је и да је група грађана затражила је од институција Републике Српске и БиХ покретање поступка против уредника и новинара политичког магазина "60 минута" Бакира Хаџиомеровића и Слободана Васковића због медијског рекетирања функционера, привредника и других јавних личности РС и БиХ.

У писму институцијама РС, БиХ и медијима, које преноси Српска новинска наводи се да Министарство унутрашњих послова РС и тужилаштва у последњих десет година нису покренули истраге против ових лица, иако за то постоје чврсти докази.
Грађанису  као доказе наводе изјаву Момира Југовића, сина убијеног директора "Јахорина осигурања" Ристе Југовића у којој је навео да је Слободан Васковић, са позиције уредника листа "Патриот", рекетирао његовог оца прије него што ће бити убијен.

Затим се наводи случај када је  ''Васковић покушао да уцијени покојног предсједника РС Милана Јелића, сврставајући га у мрежу подршке Радовану Караџићу, након чега је лажно оптужио Јелића да спрема ликвидацију његове породице.

- Зашто један од директора невладине организације 'Транспаренси интернешнел' Светлана Ценић не истраје у рјешавању афера медијског рекетирања, јер је управо Ценићева 2006. године у недјељнику 'Слободна Босна' изјавила да ју је Васковић у 'Патриоту' уцјењивао за новац? -  наводи се у писму.

Лист "Патриот", је оптужен и за утају пореза коју је Пореска управа јасно прецизирала у свом извјештају од 15. априла 2009. године, а за коју нико није поднио кривичну пријаву, тврди неименована Група грађана, која на тас својих доказа још додаје скорашње случајеве ''Ина'', ''Ђоко Давидовић'' и друге.

Васковић без коментара

Количина текстова о Слободану Васковићу у појединим медијима у РС, да не кажемо већини, сваким даном се повећава, а нисмо у прилици да чујемо коментар или одговор новинара на оптужбе.

Логично је било да позовемо господина Васковића, што смо и урадили, али он ништа од ових навода није хтио да коментарише.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog