Tema nedelje

Поново актуелно - Предсједништво Р БиХ у мају 1992. објавило рат?

У одсуству Алије Изетбеговића, Предсједништво Р БиХ на челу са Ганићем 3. маја 1992. године „грешком“ је објавило рат ЈНА. А шта онда са агресијом?


Дијелови транскрипта сједнице Предсједништва Р БиХ одржане 4. Маја 1992.године, дан након случаја „Добровољачка“ и повратка Алије Изетбеговића у састав Предсједништва.

Стјепан Кљујић:

И ако дозволите још једно, морамо овдје подијелити посао. Морали би направити један ратни штаб. Због систематизације наших одлука и вертикале дјеловања. Морам вам рећи јуче колико год било симпатично што су наши територијалци, грађани, младићи показали одређену храброст – мислим да морамо пошто је ратно стање направити један ратни штаб који ће предводити ту вертикалу. Нажалост, ми као Предсједништво ћемо доћи у ситуацију да сносимо одређене посљедице за потезе које нисмо учинили и који су направљени без нашег знања. Ја ћу рећи предсједнику нешто што се десило у одсуству (А. Изетбеговић боравио у касарни у Лукавици. прим.аут.)

Наиме, издата је једна наредба која је имала садржај објаве рата. Само захваљујући нашим везама с новинарима и нашим способностима овдје, ми смо дали да је то лажни текст. Да се то агресор послужио триком. И пошто смо брзо реагирали и имали људе на телевизији и у новинама који су нам повјеровали, ми смо избили један велики адут из руку војске.

......

И још нешто молим вас, желим да Предсједништво изда наредбу о коректном поступању са затвореницима. Нас не оправдава што наше људе туку тамо. Молим Вас ми не можемо доћи у исту разину с њима. Јер, доћи ће до размјене заробљеника, доћи ће до њихових изјава, тиме ћемо изгубити много у међународној јавности

......

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog