Tema nedelje

Позиција уједињене опозиције

Јуче је у Бањој Луци одржан први званични састанак лидера опозиционих странака у Републици Српској послије октобарских избора прошле године.


 

Одговор на питање да ли би опозиција прошла боље на прошлим општим изборима да је наступила уједињено и са заједничким листама за све нивое власти, никада нећемо сазнати. Оно што је јасно, јесте да би у том случају било много теже изводиво постизборно коалирање СНСД-а и СДС-а на нивоу БиХ. Или би можда на ниову БиХ имали уједињену комплетну опозицију и позицију из Републике Српске, што је, без обзира на оптимизам и патриотизам, тешко и замислити. Прије да би опозиција, у том случају, остала уједињена таман онолико колико јој је потребно да сазна да ће остати опозиција. Наравно, уколико остане уједињена.

Углавном, јуче је у Бањој Луци одржан први званични састанак лидера опозиционих странака у Републици Српској послије октобарских избора прошле године. Састанку који је одржан у просторијама Партије демократског прогреса, осим предсједника те странке, Младена Иванића, присуствовали су и предсједник Демокртаске партије, Драган Чавић и предсједник Српске радикалне странке РС, Миланко Михајлица.

Састанку није присуствовао нико од представника, званично, највеће опозиционе странке у Српској, Српске демократске странке. Разлоге тога, али и уопште циљеве састанка, није могуће сазнати кроз штуре медијске извјештаје са овог састанка.

Драган Чавић је за Фронтал изјавио да СДС није присуствовао састанку, пошто је ”јасно њихово коалиционо дјеловање са СНСД на државном нивоу, па је самим тим неспојиво да са нама праве коалицију на републичком нивоу”.

Предсједник ПДП-а, Младен Иванић је у изјави за Фронтал, неприсуствовање представника СДС-а протумачио њиховом тренутном преокупацијом унутарстраначким изборима и додао да је ”логично да нам се на будућим састанцима прикључе и представници највеће странке послије СНСД-а у РС, која уз то, претендује да буде опозициона, да се тако изразим. Очекујем њихово укључивање када заврше унутарстраначке изборе”.

На наше питање Драгану Чавићу, да ли би за њега било прихватљиво прикључење СДС-а, уколико би они накнадно изразили такву жељу, Чавић је одговорио да ”они неће изразити жељу да се прикључе, пошто ће њихова коалиција са СНСД да ојача када се формира Савјет министара БиХ и када буду имали заједничке министре. Ипак, ко год жели радити на рушењу режима је добородошао”.

Према тврдњама Чавића и Иванића, састанак није имао конкретног иницијатора, већ су овај званични састанак иницирали сва три учесника састанка. Чавић је додао да се они и иначе редовно виђају ради размјене мишљења, а да ће у будућности састанцима присуствовати шира руководства странака. Младен Иванић нам је открио и да ће се састанци одржавати једном мјесечно.

Циљ јучерашњег, али и будућих састанака, јесте ”јачање опозиције и договарање заједничког дјеловања против режима”, изјавио је за Фронтал Драган Чавић, док је Иванић навео да је циљ ”заједно одговорити на изазове пред којима се налази РС и пронаћи начине изласка из оваквог стања”.

На наше питање да ли је било разговора о локалним изборима који ће се одржати сљедеће године, Младен Иванић је дао невјероватан одоговор: ”О локалним изборима нисмо разговарали пошто су они још далеко, али у сваком случају наше заједничко мишљење јесте да заједнички кандидати имају веће шансе, што се показало и на недавним изборима за начелника општине Србац”.

Подсјећамо, крајем јануара у Српцу су одржани пријевремени избори за начелника општине. Убједљиву побједу је однио кандидат СНСД-а Живко Микулић. Уколико опозиција годину дана пред изборе сматра како су они далеко, сама ће бити једини кривац ако управо она остане далеко... нешто више од десет одсто, као нпр. крајем јануара у Српцу.

Нажалост, нисмо успјели контактирати предсједника Српске радикалне странке РС, Миланка Михајлицу, који је послије састанка истакао да економске и социјалне прилике у РС тјерају странке на одговорност да разговарају и траже рјешења.

Редакција Фронтала

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog