Društvo

Отворена зграда АНУРС-а

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас свечано отворена нова зграда Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), чиме је највиша научна институција Српске након петнаест година постојања добила свој простор за рад.


Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић рекао је да је Академија у свом петнаестогодишњем трајању оправдала оснивање и дала очекиване резултате, истакавши да је њен циљ да заговара универзалне вриједности науке и умјетности, у служби народног препорода.

"У ери озбиљне свјетске кризе, када и богатији од нас осјећају оскудице, имали смо разумијевање најпозванијих које је омогућило да се изгради ова зграда и да Академија добије свој дом", рекао је Кузмановић на свечаној академији.

Кузмановић је изразио захвалност Влади РС и њеном тадашњем предсједнику Милораду Додику на личном залагању да Академија добије достојан смјештај.

Кузмановић је додао да ће академици бити организовани у одјељењима друштвених наука, књижевности и умјетности, природно-математичких и техничких наука и медицинских наука, а у згради ће бити смјештени и институти за историју, српски језик и књижевност, те природне и техничке науке, као и простор новоосноване Матице српске у РС.

Према његовим ријечима, Академија ће и у будућем периоду наставити са пословима којима потврђује своје мјесто, међу којима су до сада одржаних 27 научних скупова, те 55 наслова, научних књига, зборника, љетописа, споменица, те два покренута часописа.

"Наша академија стекла је и стиче све већу подршку истородних институција широм Европе, а до сада је потписала споразуме о сарадњи са десетак академија европских земаља, али и са европским академијским асоцијацијама и Међународним вијећем за науку", истакао је предсједник АНУРС-а.

Свечаном отварању нове зграде АНУРС-а присуствовали су предсједник РС Милорад Додик, предсједници влада РС и Србије Александар Џомбић и Мирко Цветковић.предсједници Српске и Црногорске академије наука и умјетности Никола Хајдин и Момир Ђуровић, којима су уручене златне плакете у знак захвалности за подршку раду Академије.

На данашњој академији предсједник РС одликовао је орденом части академика Милорада Екмечића за допринос оснивању и раду АНУРС-а.

Академији су присуствовали и представници Шпанске краљевске академије, те руске и чешке академије наука, УНЕСК-овог одјељења за науку, Матице српске, те бројни представници институција и научни и културни радници РС.

Академија наука и умјетности РС основана је 11. октобра 1996. године, у свом саставу има 42 члана, од којих су 23 у радном саставу, пет ван радног састава и 14 иностраних.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog