Politika

Српска угостила Србију

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас одржана прва заједничка сједница влада Републике Српске и Србије на којој би требало да буду постигнути договори о реализацији пројеката и сарадњи у области образовања, жељезничког саобраћаја, инфраструктуре и енергетике.


Сједницом су предсједавали предсједници двије владе, Александар Џомбић и Мирко Цветковић.

На дневном реду је било опремање образовних установа у РС, развој жељезничког транспорта, отварање института "Михајло Пупин" у Бањој Луци и инфраструткурни пројекти.

Премијер Србије Мирко Цветковић оцијенио је данас да су односи Србије и Републике Српске најбољи од када се у политичком смислу посматрају и да има простора за њихово унапређење у наредном периоду.

"Данашња заједничка седница влада РС и Србије је доказ одличних политичких, али и свих других односа Српске и Србије и показује жељу Србије за регионалном сарадњом", рекао је Цветковић новинарима у Бањој Луци.

Он је истакао да је Србија посвећена реализацији Споразума о специјалним и паралелним везама са РС и сарадњи у региону југоисточне Европе.

Премијер Србије је напоменуо да има простора да се добри односи Србије и РС у наредном периоду још унаприједе.

Потписивање споразума две владе за нас је велика обавеза. Следећа заједничка седница биће одржана у Београду када ћемо видети колико смо унапредили наше односе од данашње прве заједничке седнице", рекао је Цветковић.

Премијера Цветковића, прије почетка сједнице, примио је предсједник Српске Милорад Додик.

Дејтон прије свега

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик и премијер Српске, Александар Џомбић, те премијер Србије Мирко Цветковић и чланови Владе Србије указали су данас на важност поштивања Дејтонског мировног споразума.

На пријему у Бањој Луци, који је предсједник Додик данас организовао за госте из Србије, размијењена су мишљења о актуелним питањима у РС, БиХ и Србији.

Констатовано је да су односи између РС и Србије изузетно добри и да су реализовани бројни заједнички пројекти у оквиру Споразума о специјалним и паралeлним односима Српске и Србије, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу предсједника РС.

Додик је нагласио да су овакви састанци прилика да се размотре правци будуће сарадње и додатно афирмишу заједнички пројекти од обостраног интереса.

Аутопутеви и брзи путеви

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, оцијенио је да ће се изградњом више дионица аутопутева и брзих путева са Србијом, значајно побољшати квалитет и квантитет саобраћајних комуникација кроз РС, чиме би се отвориле нове економске перспективе за бржи развој Српске.

Министар Чубриловић и министар инфраструктуре и енергетике Србије, Милутин Мркоњић, истакли су данас значај изградње моста Братунац - Љубовија преко ријеке Дрине, јер је то од изузетног значаја за грађане Братунца и развој локалне привреде.

Мркоњић је истакао да је изградња овог моста један од приоритета Владе Србије, као и изградња моста Бачевци - Факовићи, о чему је прошле године потписан протокол, према којем ће финансијска средства за његову изградњу обезбиједити Влада Србије, док би РС финансирала изградњу приступних путева мосту са стране Српске.

Чубриловић је истакао да је један од приоритета изградња брзе цесте Сарајево - Месићи - Устипрача - Вишеград - граница са Србијом, којом би се излазило на аутопут Крушевац - Котроман у Србији, чија је изградња планирана у наредном периоду.

Мркоњић је рекао да је у плану израда пројекта за ову дионицу аутопута, који ће излазити на Вишеград, а на који ће се везати брза цеста у Српској.

Наводећи да на овој траси живи око два милиона људи, министри су нагласили значај да се у планиране активности крене што прије.

Министри су разговарали о заједнички реализованим пројектима Српске и Србије, међу којима је најзначајнији изградња моста на Рачи, вриједног више од 13 милона евра, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

Влада Србије у цјелости је финансирала мост и приступне саобраћајнице на лијевој обали Саве док је Српска финансирала изградњу приступних путева на десној обали ријеке Саве у Рачи.

Министри су разговарали о актуелним пројектима у области изградње и реконструкције инфраструктуре у друмском, жељезничком, водном и ваздушном саобраћају и истакли добру досадашњу сарадњу и опредијељеност два министарства за њено унапређење.

Потврда томе је и потписивање меморандума о сарадњи којим ће се она додатно интензивирати.

И Српска хоће ”Фијата”

Република Српска је веома заинтересована за учешће домаћих произвођача аутокомпоненти у процесу производње аутомобила у фабрици "Фијат Крагујевац" и Влада Српске је спремна да помогне предузећима из ове области да достигну тражени технички стандард, рекао је данас министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Ковачевић је министра економије и регионалног развоја Србије Небојшу Ћирића упознао са могућностима капацитета из намјенске индустрије, која је раније имала добре пословне везе са предузећима из Србије.

Двојица министара су истакла да постоји обострани интерес за сарадњу у области индустрије, и да треба наставити пројекте који су давали резултате, међу којима је и субвенционисање камата од стране Владе Србије на потрошачке кредите за куповину намјештаја произведеног у РС, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ћирић је нагласио да оба министарства имају интерес да кроз сарадњу и заједнички наступ према италијанском партнеру отворе могућност сарадње за већи број предузећа из Српске и Србије.

Како успјешно легализовати бесправно изграђене објекте?

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар животне средине, рударства и просторног планирања Србије Оливер Дулић најавили су данас да ће крајем априла бити потписан меморандум о сарадњи два министарства.

Голићева је упознала Оливера Дулића о активностима које се воде у Српској у области просторног планирања, грађевинарства и заштите животне средине и предложила листу заједничких активности, саопштено је из ресорног министарства.

"Ми се сад суочавамо са проблемима које је Србија ријешила и подршка коју нам нуди изузетно је важна и драгоцјена. Истовремено, читав је низ пројеката, посебно у области заштите животне средине и прекограничне сарадње, које можемо заједнички реализовати и у којима ћемо бити равноправан партнер", нагласила је Голићева.

Дулић је истакао спремност да министарство на чијем је челу помогне Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, како у процесу прилагођавања законодавства европским директивама, тако и у креирању пројеката из надлежности ових министарстава.

"Ми смо прописе из области заштите животне средине апсолутно ускладили са европским директивама и спремни смо да вам својим искуством помогнемо да избегнете све проблеме са којима смо се суочавали у том процесу", рекао је Дулић.

Он је Голићевој и њеним сарадницима пренио и дио искустава у области легализације бесправно изграђених објеката у Србији, у области станоградње и помоћи грађевинској индустрији.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog