Politika

Амбасада САД: Прихватамо власт без два ХДЗ-а

САРАЈЕВО - Амбасада САД прихвата чињеницу да ће ХДЗ 1990 и ХДЗ БиХ бити у опозицији и изражава жаљење што странке нису биле у стању постићи договор о формирању широке коалиције у Федерацији БиХ, саопштено је из ове амбасаде.


"Подстичемо све странке да што прије постигну договор о широкој коалицији на државном нивоу која ће моћи проводити реформе неопходне да би БиХ напредовала на путу евроатлантских интеграција и обезбједила економски просперитет, регионалну безбједност, као и одговорно управљање засновано на демократским принципима", истакли су у Амбасади САД.

Изражено је очекивање да ће се нова Влада ФБиХ позабавити хитним питањима која се налазе пред њом и да ће радити у интересу свих грађана Федерације БиХ.

"Амбасада САД била је захвална Канцеларији високог представника и снажно је подржавала његова настојања да помогне политичким странкама да постигну договор о формирању власти након више од пет мјесеци од избора", наводе из америчке Амбасаде коментаришући јучерашње формирање власти у ФБиХ и будуће успостављање власти на нивоу БиХ.

Формирање институција ФБиХ јуче је окончано без учешћа два ХДЗ-а. Представнички дом федералног Парламента потврдио је синоћ, на ванредној сједници, именовање нове Владе Федерације БиХ, након чега су премијер Нермин Никшић из СДП-а БиХ и министри положили свечану заклетву. Живко Будимир из ХСП-а предсједник је ФБиХ, а потпредсједници Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а, потврђено је на сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић оцијенио је конституисање власти у ФБиХ без легитимних представника хрватског народа као ''државни удар'' и ''анархију'', због чега сматра да би у БиХ требало провести нове изборе.

У Дому народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона, због чега је ЦИК БиХ саопштио да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog