Svijet

Муса Куса: Прекинули смо ватру

ТРИПОЛИ - Либија је данас прогласила прекид ватре и обуставу свих војних операција, рекао је либијски министар спољних послова Муса Куса. Нема примирја, тврди опозиција.


Како јављају свјетске агенције, Куса је рекао да ће прекид ватре "вратити безбједност у земљу" и осигурати сигурност за све Либијце.

Куса је такође критиковао одобрење међународне војне акције, оцијенивши да је то кршење суверенитета Либије.

Савјет безбједности УН усвојио је ноћас резолуцију о увођењу зоне забране летова над Либијом. Савјет је уз то одобрио "све неопходне мјере" за заштиту цивила од напада снага лојалних режиму Моамера Гадафија.

Опозиција: Напади се настављају

Побуњеници против либијског режима тврде да се прекид ватре, који су најавиле власти, не спроводи и да снаге лојалне вођи Моамеру Гадафију и даље нападају кључне градове на истоку и западу земље.

Портпарол опозиционаог Националног савјета, са сједиштем у Бенгазију, Мустафа Геријани, међутим, рекао је да "примирја нема".

Он је изјавио да снаге лојалне режиму нападају источне градове Аџедабју и Мисурату, посљедња упоришта побуњеника на западу земље.

Западне земље покушавају да спријече даље нападе либијских снага на упоришта побуњеника, а у том циљу је и усвојена резолуција којом се затвара ваздушна зона Либије и отвара могућност ваздушног напада на ту земљу.

(Бета/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog