Društvo

Омладински савјет РС: И ми да се питамо за ПИО реформу

БАЊА ЛУКА - Омладински савјет Републике Српске упутио је иницијативу предсједнику Народне скупштине РС и министру рада и борачко-инвалидске заштите да се у Приједлогу одлуке о оснивању савјета за праћење стања и реформе система пензијско-инвалидског осигурања предвиди и учешће представника младих.


Омладински савјет, као кровна омладинска организација, сматра да би у складу са стратешким и системским опредјељењима у овој области било од изузетног значаја омогућити равноправно учешће у раду Савјета младих на које ће реформа имати највише утицаја у будућности.

"Чланом 40 Закона о омладинском организовању прописано је да је 'Омладински савјет дужан да доприноси', између осталог и 'заступању интереса и права омладине и њиховом институционалном учешћу у животу и раду Републике, општине и града', док је чланом 41, став 2, дефинисано да 'Омладински савјет делегира своје представнике у стручно-савјетодавна и радна тијела која формира Народна скупштина, Влада РС и Министарство с циљем развоја и реализације Омладинске политке", саопштено је из Омладинског савјета.

Из Омладинског савјета поручују да је укључивање представника Омладинског савјета РС оправдано и због чињенице да се значајан дио документа "Омладинска политике РС за период 2010-2015. година" бави и питањем запошљавања младих, што је у вези и са самом реформом система пензијско-инвалидског осигурања.

Народна скупштина РС, на сједници која ће бити одржана у уторак, 22. марта, требало би да разматра Приједлог одлуке о оснивању савјета за праћење стања и реформе система пензијско-инвалидског осигурања.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog