Svijet

Јапан – Фукушима добила струју

ТОКИО - Токијска електро-дистрибуцијска компанија „Тепко“ саопштила је вечерас да је успјела да прикључи спољни електрични вод на оштећену нуклеарну електрану Фукушима Даичи и потврдила да може да напаја ово постројење електричном енергијом.


Компанија је саопштила да ће прво прикључити струју на реактор број два, јер се процјењује да је он најмање оштећен. Потом ће услиједити укључење струје у реакторима број један, три и четири.

Након провјере рада пумпи за воду и остале опреме, „Тепко“ ће покушати да санира штету на реакторима, али се у саопштењу наводи да ће приоритет бити опрема за упумпавање морске воде, ради хлађења реактора.

Међународна агенција за атомску енергију раније је саопштила да ниво радијације у Јапану у јеку нуклеарне кризе не представља било какву опасност за здравље људи.

"Ниво доза у Токију и осталим градовима и даље је далеко од нивоа који захтијева акцију. Другим ријечима, нема опасности по здравље људи", рекао је на редовној конференцији за новинаре Грејем Андрју, технички савјетник шефа ИАЕА.

Ова агенција УН послала је у Јапан тим за контролу нивоа радијације, како би помогла јапанским властима да утврде да ли је из нуклеарке Фукушима Даичи послије земљотреса и цунамија емитована опасна количина зрачења.

"Прва мјерења у Токију показују да нема трагова јода 131 или цезијума 137. То су фисиони продукти који долазе од горива", рекао је Ендрју.

Тим ИАЕА отпутоваће у регион Фукушиме "што је прије могуће" да би тамо наставио мјерења.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog