Politika

Јосиповић и Косор о БиХ

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић и премијер Јадранка Косор позвали су све релевантне политичке факторе у БиХ да не одустају од политике дијалога у тражењу рјешења за институционалну равноправност свих конститутивних народа и грађана, који спречава могућност мајоризације и тако осигурава функционалност и просперитет БиХ.


 

У заједничкој изјави наводи се да Јосиповић и Косор са великом пажљом прате развој догађаја у БиХ након што се политички субјекти у Федерацији БиХ нису успјели договорити о успостављању власти која би укључивала и представнике већински изражене политичке воље хрватског народа у БиХ.

"Равноправност три конститутивна народа и поштовање њихове политичке воље један је од основних предуслова за стабилност, као и за успјех реформи које слиједе у БиХ. У том смислу, Република Хрватска подстиче све политичке факторе у БиХ да не угрозе темеље те стабилности, већ да на њима граде евроатлантску будућност", истичу Јосиповић и Косор.

Формирање институција ФБиХ окончано је прије два дана без учешћа два ХДЗ-а.

Представнички дом федералног Парламента потврдио је, на ванредној сједници, именовање нове Владе Федерације БиХ, коју чине странке потписнице платформе окупљене око СДП-а БиХ, након чега су премијер Нермин Никшић из СДП-а БиХ и министри положили свечану заклетву. Живко Будимир из ХСП-а предсједник је ФБиХ, а потпредсједници Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а, потврђено је на сједници Дома народа Парламента ФБиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић оцијенио је конституисање власти у ФБиХ без легитимних представника хрватског народа као ''државни удар'' и ''анархију'', због чега би у БиХ требало провести нове изборе.

У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона, због чега је ЦИК БиХ саопштио да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog