Politika

Састанак Додика и лидера парламентарних странака

БАЊА ЛУКА - У Палати Републике у Бањој Луци почео је састанак предсједника Републике Српске, Милорада Додика и лидера и представника парламентарних странака из РС на којем би требало да буде ријечи о актуелној ситуацији у БиХ.


Састанку, који је сазвао предсједник РС, присуствују предсједник Извршног одбора СНСД-а, Небојша Радмановић, потпредсједници СНСД-а Игор Радојичић и Никола Шпирић, лидери СП-а Петар Ђокић, СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, СРС РС Миланко Михајлица, Странке пензионера РС, Илија Стевандић, потпредсједник ДНС-а Недељко Чубриловић и представник НДС-а.

Прије почетка састанка није било изјава за новинаре.

Предсједник Додик изјавио је раније да формирана власт у ФБиХ нема ни легалитет ни легитимитет, нити је за то добила потврду ЦИК-а БиХ и да ће са предсједницима парламентарних политичких странака разговарати о томе како ће се РС односити према овом питању.

"Мислим да ми морамо отићи на парламент и тамо донијети одређену нашу резолуцију, декларацију, рећи да не прихватамо игнорисање основних Дејтонских принципа, јер је то суштина која се тиче и нас, те да на тај начин пошаљемо нашу јасну поруку", рекао је Додик за београдске медије.

Дом народа федералног Парламента, без делегата два ХДЗ-а, изабрао је руководство Дома и предложио Представничком дому челне људе ФБиХ. Представнички дом потврдио је у четвртак увече именовање нове Владе ФБиХ. Изабрани предсједник Федерације Живко Будимир именовао је Нермина Никшића из СДП-а за премијера ФБиХ, као и 16 министара нове федералне Владе. Будимир је седам министарских мјеста повјерио СДП-у, пет СДA, а по два ХСП-у и Народној странци "Радом за бољитак".

У Дом народа федералног Парламента још нису изабрани делегати из три кантона, због чега је ЦИК БиХ саопштио да остаје при ставу да се још нису стекли услови за потврђивање резултата посредних избора за Дом народа Парламента ФБиХ, будући да још нису завршени избори у свих 10 кантона.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Smatrate li da je predsjednica Vlade Republike Srpske zaslužila nagradu ključ grada?

Rezultati ankete
Blog