Svijet

Француски авиони почели нападе! (ВИДЕО)

Париз - Француски војни авион отворио ватру на либијско војно возило у 17,45 часова код Бенгазија, а нешто касније уништена су и четири тенка.


 

Француски предсједник Никола Саркози је изјавио да су савезничке снаге кренуле у акцију изнад Либије и спречавају снаге Моамера Гадафија да нападају Бенгази.

Војна операција у Либији обухвата област у радијусу 100 до 150 километра око Бенгазија, навео је портпарол оружаних снага, а пренио је Ројтерс.

Француска је саопштила да је око 20 ратних авиона изнад Либије гдје учествују у наметању зоне забране лета.

Либијска државна телевизија јавила је да су се грађани, међу којима има и жена и дјеце, окупили на међународном аеродрому у Триполију, вјероватно да би спречили ваздушне нападе, оцјењује агенција Асошијетед прес.

Писма пуковника Гадафија

У писму, које је прочитао портпарол либијске владе, француском предсједнику Николи Саркозију, британском премијеру Дејвиду Камерону и генералном секретару Бан Ки Муну, либијски вођа је поручио да ће зажалити због уплитања у унутрашње ствари његове земље:

"Либија није ваша. Либија припада либанском народу. Резолуција Савјета безбједности је неважећа зато што Савјет нема овлашћења да се мијеша у унутрашње ствари било које земље. Одлука је неправедна, чиста агресија, без сагледаних посљедица по Медитеран и Европу. Немате никаво право да се мијешате у наше унутрашње ствари. Ко вам је дао то право? Зажалићете уколико се будете мијешали. Ово је наша земља, није ваша. Никада нисмо, нити ћемо икада испалити један једини метак на сопствени народ".

У другом писму које је такође потписао као вођа револуције, Моамер Гадафи је предсједнику САД поручио да су он и сви Либијци "спремни да умру" за одбрану земље.

"Нашем сину, његовој екселенцији, предсједнику САД Бараку Хусеину Обами.

Већ сам вам поручио да чак и када би Либија и САД, не дај боже, једног дана заратиле, да ћете за мене увијек бити као рођени син. Уз мене је цио либијски народ и сви су спремни да ако затреба за мене дају свој живот – мушкарци, жене, чак и дјеца. Ми се овде боримо против Ал Каиде. Шта бисте Ви урадили када би они преузели неки амерички град, реците ми шта бисте Ви урадили, па да слиједим ваш примјер", стоји у писму Гадафија.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog