Svijet

Коалиција успоставила зону забрањеног лета

ВАШИНГТОН - Шеф здруженог штаба америчке војске адмирал Мајк Мулен рекао је да су савезничке снаге успоставиле зону забрањеног лета изнад Либије и зауставиле офанзиву снага Моамара Гадафија у Бенгазију.


 

Мулен је у изјави за мрежу Си-Би-Ес рекао да нема либијских борбених авиона у ваздуху и да је савладан највећи дио Гадафијеве противваздушне одбране.

Он је истакао да нема цивилних жртава напада савезничких снага.

"Војна кампања је остварила значајан напредак у посљедња 24 часа и Гадафи ће морати да донесе важне одлуке о својој будућности", рекао је Мулен.

Он је истакао да је војна операција била фокусирана на спровођење резолуције УН, а не на збацивање Моамера Гадафија, као и да нема индикација да је либијски вођа употријебио хемијско оружје.

Мулен је додао да сада САД усмјеравају своју пажњу на догађаје у Бахреину и другим заливским државма, али да је "свака земља је другачија".

У међуврмену, Француска је саопштила да се операције против Либије настављају.

"Француске операције се настављају и наши авиони још увијек дјелују", рекао је француски војни извор.

Пртпарол француског Министарста одбране рекао је да је Париз спреман да пошаље носач авиона "Шарл де Гол" у правцу Либије, који ће испловити из луке Тулон у наредних неколико сати.

Он није желио да каже да ли ће у пратњи носача авиона бити и фрегата, која би се придружиле двјема фрегата које су већ стациониране у водама Медитерана, у близини обала Либије.

Пентагон је такође саопштио да амерички ловци уз специјалнe авионe за електронско ратовање гађају либијске копнене снаге и противваздушну одбрану.

"Амерички авиони типа АВ-8Б 'херијерс' из 26. маринске експедиционе јединице извели су нападе на Гадафијеве копнене снаге и противваздушну одбрану", наводи се у саопштењу Пентагона.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog