Politika

Додик: Од БиХ ће остати оно што функционише

БИЈЕЉИНА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће се БиХ распасти и да ће од ње остати само оно што функционише, а то је РС.


 

"Српска се не бави сецесијом, али видимо да се БиХ распада и распашће се као што се распала Југославија. То ће постати политичка чињеница. Остаће само оно што функционише, а функционише Српска - за разлику од БиХ, која не функционише", рекао је Додик за београдске медије.

Он је оцијенио да у БиХ више није могуће уредити односе тако да Сарајево уважава Бањалуку, за шта је разлог ароганција Сарајева, која тражи подаништво, а не партнерство.

Говорећи о формирању власти у Федерацији БиХ, Додик је рекао да је ријеч о нелегалном и нелегитимном потезу, који је истовремено и порука за РС. "Уколико прођу такви начини формирања власти, једног дана може да нас затекне да изаберу неког подобног Србина, рецимо Мирка Пејановића, и тиме да покушају да легитимишу доминацију једног народа, бошњачког, у БиХ", упозорио је Додик.

Истакавши да они који највише заговарају БиХ уствари је највише и оспоравају, стварајући нелегитимне органе, Додик је поручио да ће Бањалука наставити да инсистира на очувању основних принципа Дејтона у формирању власти у БиХ, а то су национални баланс, национална ротација и национална заступљеност.

Додик је истакао да је односе Бањалуке и Сарајева додатно пореметило питање хапшења пензионисаног генерала такозване Армије БиХ Јована Дивјака због злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године. "Боли то што чим почнете истрагу према било коме ко је починио злочин над Србима - дигне се сва јавност, странци, петља се и високи представник, да заштите те људе. Они штите злочине, не штите Јована Дивјака", нагласио је предсједник РС.

Предсједник РС је најавио да ће тражити одржавање ванредног скупштинског засједања у Српској, које ће бити посвећено процесуирању ратних злочина над Србима, али и о раду Суда и Тужилаштва БиХ, које је наметнуо високи представник. "Не може ни један високи представник нама укинути право да бранимо наше надлежности. Он је овдје требало да брани Дејтон, а када се брани Дејтон, брани се и РС. Али, високи представници су све до сада чинили само да направе штету РС", истакао је Додик.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog