Sport

Ноле непобједив - освојио и Индијан Велс (ВИДЕО)

Новак Ђоковић је побједник турнира из Серије 1000 у Индијан Велсу, пошто је у финалу савладао Рафаела Надала са 4:6, 6:3, 6:2 за два часа и 25 минута игре.


То је била 18. побједа у низу, српског играча од почетка сезоне, што је рекорд откад се у тенису води статистика.

Ђоковић је први пут био бољи од Надала у финалу неког турнира, претходно је пет пута губио, а такође је први пут добио Шпанца након што је изгубио први сет. Укупно, то је осми тријумф Новака у 24. окршају са Маљорчанином.

У прва три сервис-гема тенисери су одлично сервирали и углавном брзо завршавали поене – 2:1 за Ђоковића.

После тог почетног испитивања снага, пети гем трајао је десетак минута и завршио се брејком Надала, првим на мечу. Захваљујући сјајним нападима из форхенда, а потом и невјероватном одбраном, Шпанац је створио три везане брејк лопте.

Новак их је неутралисао грешкама ривала, потом и још једну, али је затим дао Надалу нову шансу дуплом сервис грешком. Поново се играо дуг поен, а овога пута је први погријешио српски тенисер – 3:2.

Ђоковић је у петом гему само једном погодио први сервис, што је био и кључни узрок брејка.

То као да је пробудило Новака, који је у наредном гему одиграо савршено и одмах вратио брејк. Бриљантна скраћена форхенд дијагонала, затим ’винер’ бекхендом из трка за брејк лопту, а потом и форхенд паралела за 3:3.

Борба се распламсала, а Новак је у наредном сервис гему пропустио неколико гем лопти, да би затим Шпанац послије двије узастопне Ђоковићеве грешке из бекхенда направио нови брејк и повео са 4:3.

Сљедећа два гема играчи су добили без изгубљеног поена, па је Надал сервирао за освајање првог сета.

Ђоковићу ритерн није функционисао ни изблиза добро као у претходном дијелу сезоне, па је Надал и наредни гем освојио без изгубљеног поена и повео са 1-0 у сетовима за 49 минута игре.

У првом сету Новак је имао 8 ’винера’ и 13 неизнуђених грешака, док је Надалов однос био 9/9.

Баш као и у првом сету, и у другом су тенисери на почетку били сигурни на свој сервис – 2:2. Надал је четири узастопна гема на свој сервис освојио 'са нулом'.

И Новак без већих потреса осваја ’своје’ гемове, али Надал је тек у трећем гему на свој сервис изгубио први поен, иако до тада ниједном није убацио први сервис.

Тада је Ђоковић одиграо неколико врхунских поена, а нарочито добро функционисао је форхенд. Прву брејк лопту пропустио је јер је био и сувише пасиван, али је на другој дочекао грешку Надала из форхенда – 4:2.

Међутим, Маљорчанин је моментално одговорио – одиграо је два невјероватна поена (лоб и бекхенд паралела на линију), убрзо је дошао до двије везане брејк лопте, а Ђоковић му на другој поклања гем дуплом грешком (4:3).

Сљедећи гем није био за оне са срчаним тегобама – Ђоковић је пропустио пет сет лопти (двије везане), Надал једну брејк лопту, а на крају је српски тенисер послије више од десет минута игре реализовао шесту сет лопту.

Било је евидентно да је Новак помало стегнут, прије свега због својих пропуста није користио прилике, али би, као по правилу, већ у наредном поену одиграо изврсно. На крају је Надал погријешио бекхендом и Ђоковић је изједначио.

У другом сету Ђоковић је имао 7 директних поена и 17 неизнуђених грешака, док је Надал уписао 6 ’винера’ и 17 грешака.

Почетком одлучујућег сета Новак је ’пустио руку’, али и Шпанац му је помогао са неколико грешака, укључујући и промашени смеч, па је Ђоковић направио брејк већ на старту. Затим га је и потврдио освојивши гем без изгубљеног поена – 2:0.

Ритерн, Ђоковићев заштитни знак, напокон је прорадио, па је српски тенисер тјерао ривала на грешке и направио нови брејк (3:0).

Тек у петом гему Надал се ’уписао’ у трећем сету и смањио је на 4:1. Ђоковић је био свјестан са киме игра и да опуштања не смије да буде, те је снажним форхендима без изгубљеног поена узео наредни гем (5:1).

И у сљедећем сервис гему Ђоковић није паничио, није се уплашио освајања турнира и поново је ’са нулом’ узео гем вриједан титуле – 4:6, 6:3, 6:2.

Новак је меч завршио са 25 директних поена и 35 неизнуђених грешака, док је Надал забиљежио 17 ’винера’ и 34 грешке.

Ђоковић је од данас други тенисер на АТП листи, пошто је већ пласманом у финале престигао Роџера Федерера.

Новак је други пут шампион у Индијан Велсу, пошто је претходно 2008. године надиграо у финалу Мардија Фиша. Укупно, то је Ђоковићу 21. трофеј, а трећи ове сезоне, након Аустралијан опена и Дубаија.

(Б92/Фронтал)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog