Politika

Сједница ЦИК-а у току

САРАЈЕВО - У Сарајеву је почела сједница Централне изборне комисије БиХ на којој ће бити разматрани приговори пристигли у вези са именовањем нове законодавне и извршне власти у Федерацији БиХ.


Сједница је почела у 15.30 часова, након што је раније заказана сједница у 12.00 часова одгођена због недостатка кворума.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић рекла је да ће ЦИК данас разматрати само пристигле приговоре о именовању нове законодавне и извршне власти у ФБиХ и да неће доносити никакве одлуке.

"Разматраћемо пристигле приговоре, да ли је њихово рјешавање у нашој надлежности, које радње можемо предузети, као и да ли су приговори благовремено поденесени", рекла је Пирићева.

Са раније најављене сједнице данас су оправдано изостали чланови Ведран Хаџовић и Суад Арнаутовић. Од осталих пет чланова ЦИК-а, четири су гласала за понуђени дневни ред, али је Миле Кудић био против, па је предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић закључила да нема довољно гласова, и најавила наредну сједницу за послијеподневне часове.

Хаџиабдићева је рекла новинарима да ЦИК може да оспори одлуку о именовању предсједника и потпредсједника ФБиХ, ако се покаже да је тај избор извршен супротно Изборном закону БиХ, али није жељела да прејудицира такву одлуку.

Хаџиабдићева је навела да ЦИК данас неће доносити никакве одлуке о 16 пристиглих приговора већ да ће их разматрати и одредити шта ће се процедурално даље дешавати с њима.

Приговори који су стигли на адресу ЦИК-а од петка, по именовању нове законодавне и извршне постизборне власти у Федерацији, односе се на именовање предсједника и два потпредсједника ФБиХ, на конституисање Дома народа у федералном парламенту, као и на именовање нове ентитетске владе.

"ЦИК једино у овом случају није надлежан за приговоре о именовању федералне Владе", рекла је Хаџаибдићева.

Према њеним ријечима, након данашње сједнице, прве одлуке ЦИК-а се у најбољем случају могу очекивати до четвртка.

Она је напоменула да постоје и рокови за жалбе, да се ЦИК придржава прописане процедуре, те да ће у вези са приговорима о конституисању Дома народа затражити одлуке оба парламентарна дома од прошле седмице.

Власти ФБиХ формиране су прошле седмице иако избори за федерални Дом народа нису завршени у свим кантонима, због чега су досадашња предсједница ФБиХ Борјана Кришто и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић поднијели одвојене захтјеве ЦИК-у БиХ да се изјасни о проведеним изборима у Парламенту ФБиХ.

Новоизабрани предсједник ФБиХ Живко Будимир изразио је спремност да се, уколико Уставни суд оцијени да је конституисање власти у Федерацији неуставно и незаконито, сачека провођење избора у преосталим кантонима и понови процес конституисања власти.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog