Društvo

ТИ БиХ: Нема напретка у борби против корупције

САРАЈЕВО - Нема напретка у провођењу Стратегије за борбу против корупције за период 2009-2014. година у БиХ - јединствена је оцјена присутних на данашњој презентацији другог периодичног извјештаја Анализе степена провођења Стратегије коју је сачинио Транспаренси интернешнел БиХ.


Извршни директор ТИ БиХ Срђан Благовчанин изјавио је новинарима да Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ није заживјела ни годину дана од доношења закона о њеном оснивању и да је, будући да је Агенција тијело које треба да се бави провођењем Стратегије, јасно да су резултати њеног провођења крајње скромни.

"До данас нисмо видјели никакву политичку вољу да агенција заживи и да јој буду обезбијеђена средства за рад", истакао је Благовчанин.

Према његовом мишљењу, јасно је да не постоји политичко окружење у којем борба против корупције може имати резултата.

"Према ранијим истраживањима ТИ, БиХ је перципирана као најкорумпиранија у региону, да је посебан проблем политичка корупција, да за све лидере политичких партија у БиХ постоји сумња или се против њих воде поступци за корупцију", појаснио jе Благовчанин.

Он сматра да је основни проблем у БиХ неформирање власти и неуспостављање Парламентарне скупштине БиХ, одакле произилазе и сви остали проблеми.

Пројект менаџер ТИ БиХ Лејла Ибрановић рекла је да се годину дана након доношења Стратегије и Закона о Агенцији може констатовати да се ствари не крећу задовољавајућом брзином, нити темпом који је предвиђен релевантним планским документима.

Истичући да јавност није упозната са досадашњим процесом реализације појединих активности у оквиру провођења Стратегије, она је навела да су разлози за то бројни, а прије свега тај што ''Стратегија никада није адекватно искомуницирана са институцијама на ентитетским, кантоналним и локалним нивоима''.

Предсједавајући Одбора директора ТИ БиХ Емир Ђикић указао је да од обећања која су политичке странке давале у октобру и новембру прошле године још нема ништа.

"Апелујемо на политичке партије да постану одговорне, да почну формирање власти чиме би могли да заиста кренемо у озбиљну борбу против корупције", рекао је Ђикић.

Израду другог периодичног извјештаја Анализе степена провођења Стратегије за борбу против корупције помогла је Влада Велике Британије.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog