Politika

Јандроковић: Неуставно формирање власти у ФБиХ дестабилизује регион

ЗАГРЕБ - Неуставно формирање власти у Федерацији БиХ угрожава стабилност БиХ, али и цијелог региона, упозорио је данас министар иностраних послова Хрватске, Гордан Јандроковић, у одвојеним сусретима са амбасадорима десетак земаља.


Према незваничним информацијама, које преносе хрватски медији, министар Јандроковић упознао је саговорнике са заједничким ставом Владе и предсједника Хрватске о прошлонедјељном формирању власти у Федерацији БиХ.

Министар Јандроковић "изражава забринутост начином формирања законодавне и извршне власти у Федерацији БиХ, којим је прекршен Устав и закони Федерације, али и интенције Дејтонског споразума".

Јандроковић указује да је "недопустиво формирати власт без легитимних представника хрватског народа, односно игнорисањем политичке воље једног од конститутивних народа". Он указује на чињеницу да је хрватски народ најмалобројнији у БиХ, те истиче да друга два народа, али и међународна заједница, због тога имају већу одговорност да спријече мајоризацију Хрвата.

"Кршењем свих начела конститутивности не само да се угрожава стабилност БиХ, него и цијелог региона", став је хрватског шефа дипломатије.

Према његовим ријечима, федералну власт неопходно је формирати у складу са законом и уставом.

"Хрватска тражи институционалну равноправност вјеродостојних и на изборима потврђених представника хрватскога народа у БиХ", рекао је Јандроковић, који апелује и да се осигура независност Уставног суда Федерације БиХ, како би могао без притисака одлучити о законитости формирања власти у Федерацији БиХ, преноси ријечки "Нови лист".

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog