Politika

ХДЗ 1990: Имамо право на ”самоодређење”

МОСТАР - Представници ХДЗ-а 1990, суочени са уставним и правним насиљем које је наставак 15-годишњег деконституисања хрватског народа у БиХ, обавезни су да употријебе све инструменте расположиве једном народу у складу са Уставом и међународним конвенцијама, укључујући Међународни пакт о политичким и грађанским правима, посебно члан који третира право на самоодређење, закључио је Главни одбор странке.


Прихваћена је и иницијатива Предсједништва о сазивању Хрватског народног сабора, састављеног од легитимно изабраних хрватских представника у све органе власти у БиХ, без обзира на политичку опцију, а који ће донијети одлуку о начину и форми институционалног дјеловања.

Из ХДЗ 1990 истичу да, као легитимни представници Хрвата у БиХ, желе да потврде спремност да БиХ изграђују као државу три равноправна народа и свих њених грађана, уз оцјену да покушај успостављања законодавне и извршне власти у Федерацији БиХ 17. марта представља директан удар на уставни поредак ФБиХ и БиХ.

''Та власт неће бити призната од хрватског народа у БиХ, а не би требало да буде призната ни од кога коме је стало до поштивања Устава, закона, равноправности народа и будућности БиХ'', наводе из ХДЗ-а 1990 и позивају своје званичнике и апелује на остале да не учествују у незаконитим и неуставним радњама.

Сједница Дома народа, подсјећа ХДЗ 1990, сазвана је нелегално, без сертификованих мандата од Централне изборне комисије и без ''делегата свих федералних јединица и већинске воље хрватског народа као сувереног и конститутивног''.

ХДЗ 1990 позива Централну изборну комисију, Уставни суд Федерације и Уставни суд БиХ да пониште све одлуке, које су донесене на неуставан и нелегалан начин, а надлежне правосудне институције да процесуирају све који су злоупотријебили положај и овлаштења.

''Позивамо ОХР, Савјет за имплементацију мира и земље потписнице Дејтонског споразума, који су надлежни и одговорни за очување политичке стабилности и провођење споразума, да спријече кршење Устава и закона и да обезбиједе успостављање институција законодавне и извршне власти у слову и духу Дејтона. Посебно их позивамо да спријече избацивање хрватског народа из Устава, а не да Пилатовски перу руке и пребацују одговорност на друге", поручују из ХДЗ-а 1990.

ХДЗ 1990 тврди да ће наставити да истрајава на успостављању свих институција од легитимних представника народа и грађана, на уставан и законит начин, као предуслов стабилности институција, рјешавања дубоке политичке, економске и социјалне кризе и убрзаног пута према НАТО-у и ЕУ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog