Politika

Путин стигао у Београд

БЕОГРАД - Премијер Русије Владимир Путин стигао је у Палату Србија, гдје су већ почели званични разговори руског премијера и предсједника Србије Бориса Тадића. На платоу испред Палате Србија, Путина је дочекао предсједник Тадић, премијер Цветковић, министри Ивица Дачић, Драган Шутановац и Вук Јеремић.


Владимир Путин је слетио на београдски аеродром у 11.45, након чега је био блокиран ауто-пут. Према ријечима репортерке Б92, отприлике 150 грађана је око Палате Србија покушавало "бар да види" премијера Русије.

Послије интонирања химни двије земље, Тадић и Путин су извршили смотру почасне јединице гарде.

По завршетку разговора са Тадићем, слиједи пленарни састанак делегација Србије и Русије, којем Тадић предсједава.

Са српске стране на пленарном састанку учествују и премијер, Мирко Цветковић, замјеник предсједника Владе и министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, шеф дипломатије, Вук Јеремић, министар одбране, Драган Шутановац, амбасадор Србије у Русији, Јелица Курјак, шефови кабинета предсједника и премијера и савјетници предсједника Србије.

Са руске стране учествују: министар за ванредне ситуације, Сергеј Шојгу, министар саобраћаја, Игор Левитин, министар енергетике, Сергеј Шматко, замјеник министра образовања и науке, Алексеј Понамарјов, замјеник шефа кабинета предсједника Владе, Јуриј Ушаков, замјеник министра економског развоја, Андреј Слепњев, замјеник шефа дипломатије, Владимир Титов и амбасадор Русије у Србији, Александар Конузин.

Након састанака у Палати Србија, Владимир Путин ће посјетити и Скупштину, гдје ће се састати са предсједницом Народне скупштине, Славицом Ђукић Дејановић.

Она је обавјестила посланике да се посјета премијера Русије, Владимира Путина Скупштини помјера за један сат. Наиме, умјесто у 14,45, како је било предвиђено, Путин ће у Скупштину Србије стићи у 15,45 часова.

Према најавама из Москве, у разговорима двије делегације ће бити ријечи о гасоводу Јужни ток, али и о ситуацији у Либији и Косову. Очекује се и да ће бити потписани споразуми о научно-техничкој сарадњи и туризму и о друмском саобраћају.

Путин је у Београд стигао луксузним авионом „иљушин“, а током његовог слетања и полетења, ваздушни простор изнад Србије биће затворен.

Медији наводе да ће се премијер Руске Федерације возити луксузним оклопним возилом “зилом 41052“, који достиже брзину од 195 километара на сат и може да издржи чак и мањи нуклеарни удар.

Пред долазак високих званичника Русије, из МУП-а Србије је саопштено да је полиција спремна.

Посјету Владимира Путина Београду прати чак 400 представника медија, од тога 250 домаћих и 150 страних, укључујући њих 60 који ће стићи са руским лидером.

Са Путином у Београд долази и шеф "Гаспрома", Алексеј Милер.

Из Палате Србија, Путин одлази у Народну Скупштину а потом, како се претпоставља на свечани ручак у Председништво. После неформалног дружења на Андрићевом венцу, Путин ће највјероватније отићи на стадион Црвене звезде.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog