Društvo

Србија: Отварање досијеа тајних служби тек 2071.

БЕОГРАД - Власт у Србији отвориће досијее тајних служби, али тек 2071. године, сазнају београдски медији. До тада намјерава, далеко од очију јавности, да држи скривена имена доушника и сарадника служби, укључујући и оне који су задатке те врсте обављали током деведесетих.


Ово пише у данашњем издању београдског листа ''Блиц'' који поставља и питање ко пише нови нацрт закона о отварању досијеа и да ли иза њега стоје службе.

Суштина новог текста нацрта закона о отварању досијеа, како тврди Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове, у потпуности негира приједлог који је његова странка поднијела Влади још 2004. године, а који је прије три мјесеца прослијеђен Скупштини.

- Нови текст који је сачинила Влада, не знам ко, питајте Наду Колунџију, потпуна је негација свега што смо ми предложили, по узору на сличне законе посткомунистичких земаља југоисточне Европе. Њихов нацрт закона штити доушнике и чини их недодирљивим, ругајући се жртвама тајних служби. Ми за то нећемо гласати! - стриктан је Драшковић.

Власти предлажу, упозорава он, закон који ће омогућити да наредних 60 година досијеи остану запечаћени у архивама тајних служби.

На питање ко је измијенио текст нацрта својевремено израђен у СПО-у, Нада Колунџија, шеф посланичког клуба ДС одговорила је да се и даље "разговара о тексту јер је важно да се добије текст који ће бити применљив..."

(Еуроблиц/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog