Politika

Љубић: Сабор је одговор на деконституисање Хрвата

САРАЈЕВО – Хрватски народни сабор, који би чинили легитимно изабрани представници Хрвата у органима власти на свим нивоима, требало би да буде сазван до 14. априла, најавио је предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић.


Наводећи да је рано говорити о закључцима које ће донијети Сабор, Љубић је рекао да је извјесно формирање међукантоналних и међуопштинских вијећа са хрватском већином.

"Ово што чинимо је логичан одговор на покушај деконституисања Хрвата у нашој земљи. Дјеловање Сабора ће у потпуности бити у складу уставима Федерације БиХ и БиХ, те важећим законима", изјавио је Љубић за сарајевско "Ослобођење".

Сарајевски дневник пише да ће на Сабору, према незваничним информацијама, бити донијета одлука да се о Хрватима на подручју БиХ брине по "јеврејском моделу", односно да буду организоване неформалне хрватске општине, попут јеврејских, у свакој општини гдје живе Хрвати и помоћу којих би дјеловао Сабор.

Хрватски народни сабор основан је 2000. године у Новом Травнику, а чинили су га изабрани хрватски посланици из општинских скупштина, те кантоналних, ентитетских и парламента БиХ.

Сабор је 3. марта 2001. прогласио Хрватску самоуправу чији је циљ био супротставити се одлукама власти Федерације и БиХ из које су биле искључене странке за које је гласао највећи број Хрвата.

Сабор никада службено није угашен, али је престао са радом, а Хрватска самоуправа распуштена је крајем 2001. године.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog