Politika

Додик: Да се Српска понаша као СДП, интервенисао би НАТО

МОСТАР - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Мостару да Република Српска ни у ком случају није за расписивање ванредних избора на нивоу БиХ, јер је актуелна политичка криза искључиво резултат политичких проблема и сукоба у Федерацији БиХ.


"РС је своје обавезе на плану провођења изборних резултата ефикасно испунила и наш јасан став је да парламент БиХ у цјелости може бити формиран када буде дефинисана јасна парламентарна већина", рекао је Додик новинарима након састанка са лидерима СДС, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Он је поновио критике на рачун међународне заједнице и мијешање међународних званичника у унутрашње политичке прилике у БиХ који, како је рекао, намјерно, по моделу што горе то боље, настоје да што дуже остану и мешетаре по БиХ.

"ОХР је требало да заврши своју мисију и оде из БиХ и прије, јер се и овај пут сврстао само на једну страну, подржавајући искључиво пробошњачку политику тзв платформаша", рекао је Додик.

Он сматра да је индикативно ћутање ОХР-а након одлуке Централне изборне комисије БиХ у вези са нелегалним конституисањем Дома народа, формирањем федералне Владе те избором предсједника и потпредсједника ФБиХ.

"Ја заиста нисам спреман да се нешто посебно ознојим за БиХ , али они који се у ту земљу јавно заклињу, попут СДП-а, апсолутно не поштују ни БиХ, ни њене законе, ни њене институције...Да смо ми из РС одбацили одлуке ЦИК-а, као што су то они урадили, вјероватно би до сада НАТО интервенисао", прокоментарисао је уз осмијех Додик.

Додик је потврдио подшрку ХДЗ-у БиХ, као легитимном представнику Хрвата у БиХ, да добије мјесто предсједавајућег Савјета министара и поновио да Срби неће одустати од функције министар иностраних послова.

Према његовим ријечима, из Мостара је данас поново упућен позив осталим политичким странкама, бошњачким посебно, да се укључе у разговоре о успостављању власти у БиХ.

Додик је упозорио да политика СДП-а БиХ не може да прође у овј земљи мада, како је примијетио, то желе многе стране амбасаде.

Он сматра да политика СДП-а и њеног лидера Златка Лагумџије садржи скривена настојања за унитаризацију и децентрализацију БиХ и тежи ка стварању илузије грађанске државе, "мада се ради о покушајима доминације Бошњака над остала два конститутивна народа".

"РС на то никада неће пристати", нагласио је Додик.

Одговарајући на питање новинара да ли и он, као лидер ХДЗ-а Драган Човић, сматра да је у БиХ на сцени државни удар, Додик је одговорио да не сматра да је то тако јер, како је примијетио, "БиХ и није права држава".

Предсједник СНСД-а је оцијенио да је идеја о оснивању хрватског сабора коју су иницирала оба ХДЗ-а апсолутно легитимна иницијатива која има упориште и у Уставу и законима, јер се ради о праву сваког народа да брани своје виталне националне интересе.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog