Društvo

Почиње љетње рачунање времена

БАЊА ЛУКА - Љетње рачунање времена у Европи почиње у ноћи између суботе и недјеље између 26. и 27. марта. Часовнике у 2.00 треба помјерити један сат унапријед, на 3.00.


Љетње рачунање времена у Европи ће трајати до 30. октобра. У бившој Југославији је љетње рачунање времена први пут уведено 27. марта 1983. године.

У Србији су од 1995. године казаљке на сатовима помјеране у посљедњој седмици септембра на основу одлука које је доносила влада, а прије пет година донесен је нови закон у тој области и љетње рачунање времена усклађено са ЕУ.

Прелазак на љетње и зимско вријеме први пут је забиљежен 1916. године у земљама на сјеверу Европе, а до сада је уведено у око 70 земаља, како би се уштедила енергија тиме што ће се период дневног свјетла са ситних јутарњих сати "премјестити" на вече.

Предсједник Русије Дмитриј Медведев почетком фебруара ове године донио је одлуку да у тој земљи укине љетње и зимско рачунање времена. Русија ће 27. марта помјерити сат унапријед као и у остатку Европе, али на јесен неће вратити вријеме унатраг, као што чине остале европске државе.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog