Društvo

Србија упутила захтјев за изручење Дивјака

БЕОГРАД - Министарство правде Србије упутило је аустријским правосудним органима захтјев за изручење пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, потврдила је данас министарка правде Србије, Снежана Маловић.


Она је навела да је захтјев за изручење Дивјака, кога Србија терети за умијешаност у злочин над војницима ЈНА 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, упућен прије неколико дана.

"Очекујем да ће тужилаштва Србије и БиХ постићи договор око потписивања Споразума о уступању доказа што може довести до још веће сарадње у погледу процесуирања предмета ратних злочина, а самим тим успостављању помирења у региону", рекла је Маловић.

Захтјев за изручење Дивјака аустријским властима упутила је и БиХ 22. марта.

Дивјак је ухапшен 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра, која је плаћена из буџета Кантона Сарајево.

У злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog